Miljoenenstrop voor provincie Limburg

13 september 2010
De provincie Limburg is voor ten minste 2,5 miljoen euro het schip in gegaan door een slecht aangepakte implementatie van een archiveringssysteem. De leverancier van het onderliggende pakket is inmiddels failliet. Dat meldt de Volkskrant.

De provincie investeerde enkele jaren gelden in een systeem voor digitale archivering van alle in- en uitgaande post. Daarvoor werd een softwarepakket aangeschaft van het Belgische TAF. Het project leidde echter niet tot het beoogde resultaat. Eenmaal geïmplementeerd, vertoonde de software haperingen. 170.000 poststukken werden daardoor niet goed gearchiveerd, bleek uit onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren door Berenschot. Het archiveringssysteem voldeed bovendien op geen stukken na aan de eisen van de Archiefwet, aldus de Volkskrant.

De provincie heeft al 6,3 miljoen euro uitgegeven aan het postarchiveringssysteem. Ze is nu op zoek naar nieuwe software en een nieuwe dienstverlener voor de implementatie ervan. Of een deel van de gedane investeringen nog bruikbaar is in het nieuwe project valt niet te zeggen. De 2,5 miljoen die betaald is aan TAF moet in elk geval als verloren beschouwd worden, na het faillissement van het bedrijf eerder dit jaar.

Het probleem heeft zo lang kunnen doorwoekeren doordat enkele leidinggevende ambtenaren het project op eigen houtje trokken, zonder het provinciebestuur op de hoogte te houden. Gedeputeerde Staten zijn niet ingelicht over de leverancierskeuze en ook niet over de problemen die gaande het project opdoken. De topambtenaren wisten ook te voorkomen dat alarmsignalen van lagere ambtnaren het provinciebestuur bereikten.

Voor gedeputeerde Noël Lebens is de gang van zaken reden om ‘interne maatregelen’ te nemen tegen de betrokken topambtenaren. Wat die maatregelen inhouden, heeft Lebens niet toegelicht.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.