Management

Branche
zorg

Miljoenennota: VWS zet in op digitalisering

Begroting ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wemelt van de ICT-termen; robotisering ontbreekt.

20 september 2017

De term ICT komt maar liefst 53 keer voor in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS);  en het document bevat 38 keer de term digitaal/digitalisering.  

In de begroting voor 2018 die gisteren werd gepresenteerd in Den Haag staat dat het ‘aan de overheid is om voorwaarden te stellen aan een juiste balans tussen kwalitatief betere zorg door informatie te delen en slimme, technologische vernieuwing aan de ene kant en zeggenschap over gegevens, beveiliging en privacy aan de andere kant’.

Focus op e-health

Het stimuleren van de inzet van e-health is een belangrijk onderdeel van de hoofdlijnenakkoorden die zijn gesloten met de medischspecialistische zorg en met de geestelijke gezondheidszorg. E-health helpt volgens de nog zittende regering mensen makkelijker de regie te voeren over hun leven en gezondheid. Patiënten met chronische aandoeningen kunnen met behulp van slimme technologie, zoals beeldschermzorg en domotica, blijven werken en meedoen. En mensen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen soms sneller online worden geholpen door een professional, zodat ze weer verder kunnen met het dagelijks leven. In de verpleeghuiszorg kan e-health eveneens de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Zorgverleners zullen online steeds vaker contact met patiënten hebben. “Dankzij innovatie hebben zorgverleners meer tijd over om patiënten en cliënten aandacht te geven, terwijl de zorg betaalbaar blijft”, staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!