Innovatie & Strategie

Governance
prinsjesdag

Miljoenennota: In twee jaar tijd verdubbeling ICT-uitgaven bij SZW

Prinsjesdag 2018: Wat staat er in de begroting van SZW over ICT en digitalisering?

© Rijksoverheid
19 september 2018

Prinsjesdag 2018: Wat staat er in de begroting van SZW over ICT en digitalisering?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet zich genoodzaakt fors te investeren in ICT om in de toekomst goede dienstverlening te kunnen garanderen.

De uitgaven aan ICT verdubbelen in 2019 ruim ten opzichte van 2017: van 5,5 miljoen naar 12,5 miljoen euro. Dit jaar komen de beraamde ICT-kosten uit op 9,4 miljoen euro. Voor de jaren na 2019 blijven de beraamde kosten tot 2023 ongeveer stabiel op 12,8 miljoen euro.

De uitvoeringskosten van de twee grote uitvoeringsinstellingen UWV en SVB stijgen in 2019 met 57 miljoen euro. Dat geld gaat behalve naar ICT-investeringen naar intensivering van persoonlijke dienstverlening aan cliënten en woon- en prijsbijstellingen.

Beide instanties investeren in continuïteit en stabiliteit van ICT-systemen, cybersecurity en de implementatie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daar krijgen UWV en SVB samen 70 miljoen euro extra voor. In het meerjarige IT-plan heeft de SVB de plannen geschetst om het ICT-landschap te consolideren en moderniseren, waarbij extra middelen voor Informatiebeveiliging worden ingezet. Het budget hiervoor stijgt komend jaar met 5 miljoen ten opzichte van dit jaar, naar 15 miljoen euro. In 2020 is er 20 miljoen euro beschikbaar voor informatiebeveiliging bij SVB.

UWV heeft de prioriteiten op het gebied van ICT vastgelegd in het UWV-Informatieplan (UIP), waarbij continuïteit, stabiliteit en informatiebeveiliging voorop staan. Daarnaast wordt stapsgewijs gewerkt aan vereenvoudiging en vernieuwing van het ICT-landschap. Digitalisering van de dienstverlening en continue en toenemende dreiging op het gebied van cybersecurity maakt dat de uitvoering ook aan steeds hogere eisen voor informatiebeheer, veiligheid en privacy moet voldoen.

1
Reacties
Jan van der Zanden 20 september 2018 01:17

Kosten worden GEraamd.

En een misdaad wordt BEraamd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.