Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: In twee jaar tijd verdubbeling ICT-uitgaven bij SZW

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet zich genoodzaakt fors te investeren in ICT om in de toekomst goede dienstverlening te kunnen garanderen.
Prinsjesdag
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De uitgaven aan ICT verdubbelen in 2019 ruim ten opzichte van 2017: van 5,5 miljoen naar 12,5 miljoen euro. Dit jaar komen de beraamde ICT-kosten uit op 9,4 miljoen euro. Voor de jaren na 2019 blijven de beraamde kosten tot 2023 ongeveer stabiel op 12,8 miljoen euro.

De uitvoeringskosten van de twee grote uitvoeringsinstellingen UWV en SVB stijgen in 2019 met 57 miljoen euro. Dat geld gaat behalve naar ICT-investeringen naar intensivering van persoonlijke dienstverlening aan cliënten en woon- en prijsbijstellingen.

Beide instanties investeren in continuïteit en stabiliteit van ICT-systemen, cybersecurity en de implementatie van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daar krijgen UWV en SVB samen 70 miljoen euro extra voor. In het meerjarige IT-plan heeft de SVB de plannen geschetst om het ICT-landschap te consolideren en moderniseren, waarbij extra middelen voor Informatiebeveiliging worden ingezet. Het budget hiervoor stijgt komend jaar met 5 miljoen ten opzichte van dit jaar, naar 15 miljoen euro. In 2020 is er 20 miljoen euro beschikbaar voor informatiebeveiliging bij SVB.

UWV heeft de prioriteiten op het gebied van ICT vastgelegd in het UWV-Informatieplan (UIP), waarbij continuïteit, stabiliteit en informatiebeveiliging voorop staan. Daarnaast wordt stapsgewijs gewerkt aan vereenvoudiging en vernieuwing van het ICT-landschap. Digitalisering van de dienstverlening en continue en toenemende dreiging op het gebied van cybersecurity maakt dat de uitvoering ook aan steeds hogere eisen voor informatiebeheer, veiligheid en privacy moet voldoen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in