Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota op extra beveiligde USB-sticks

De VVD en PvdA krijgen morgen 5 USB-sticks, de PVV, SP, CDA en D66 krijgen ieder 3 sticks, de ChristenUnie, SGP en GroenLinks 2 en de Partij voor de Dieren, Groep Bontes/Van Klaveren, Van Vliet, 50+ Baay en 50+ Klein ieder 1 USB-stick.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Niet waterdicht

Het is niet mogelijk om de bestanden te printen, of om in de bestanden tekst te selecteren en te kopiëren. De beveiliging is een stuk strenger dan voorgaande jaren, toen informatie vrijwel ieder jaar vroegtijdig uitlekte. Maar echt waterdicht is het natuurlijk niet. Zo denken deskundigen dat de codes te kraken zijn, maar kan er bijvoorbeeld ook eenvoudig een screenshot van de belangrijkste maatregelen gemaakt worden. Ook foto's of filmpjes van het scherm maken met een smartphone behoort tot de mogelijkheden. Het is dus heel goed mogelijk dat Frits Wester, politiek verslaggever van RTL4, die regelmatig vroegtijdig nieuws over de Miljoenennota naar buiten bracht, morgenavond zwaaiend met een USB-stick op tv te zien is.

Vanmiddag kort geding

RTL Nieuws kondigde overigens vandaag aan dat het een kort geding heeft aangespannen over vroegtijdige openbaarmaking van de Miljoenennota. De zaak dient vanmiddag om 14.30 uur bij de rechtbank in Utrecht. RTL probeerde de stukken te krijgen via de Wet openbaarheid van bestuur, maar kreeg bij het ministerie van Financiën nul op het rekest. Het departement wil de stukken niet eerder dan op Prinsjesdag openbaar maken.

De begroting wordt pas dinsdag openbaar, maar toch is er al veel uitgelekt. Zo worden eerder geplande lastenverzwaringen verlicht met 500 miljoen euro voor een verhoging van de arbeidskorting en nog eens 475 miljoen euro voor een verlaging van het tarief in de eerste schijf inkomstenbelasting. Verder is er 160 miljoen voor extra koopkracht. De gemiddelde Nederlander mag volgend jaar rekenen op een kwart procent meer koopkracht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in