Beheer

Security

Miljoenennota op extra beveiligde USB-sticks

11 september 2014
De embargoregeling voor de Miljoenennota is dit jaar extra streng: de Kamerfracties krijgen de Prinsjesdag-stukken morgen op een USB-stick. Die is beveiligd met verschillende codes, ook is het niet mogelijk om de stukken uit te printen. Maar dit zal uitlekken waarschijnlijk niet voorkomen.

De VVD en PvdA krijgen morgen 5 USB-sticks, de PVV, SP, CDA en D66 krijgen ieder 3 sticks, de ChristenUnie, SGP en GroenLinks 2 en de Partij voor de Dieren, Groep Bontes/Van Klaveren, Van Vliet, 50+ Baay en 50+ Klein ieder 1 USB-stick.

Niet waterdicht

Het is niet mogelijk om de bestanden te printen, of om in de bestanden tekst te selecteren en te kopiëren. De beveiliging is een stuk strenger dan voorgaande jaren, toen informatie vrijwel ieder jaar vroegtijdig uitlekte. Maar echt waterdicht is het natuurlijk niet. Zo denken deskundigen dat de codes te kraken zijn, maar kan er bijvoorbeeld ook eenvoudig een screenshot van de belangrijkste maatregelen gemaakt worden. Ook foto's of filmpjes van het scherm maken met een smartphone behoort tot de mogelijkheden. Het is dus heel goed mogelijk dat Frits Wester, politiek verslaggever van RTL4, die regelmatig vroegtijdig nieuws over de Miljoenennota naar buiten bracht, morgenavond zwaaiend met een USB-stick op tv te zien is.

Vanmiddag kort geding

RTL Nieuws kondigde overigens vandaag aan dat het een kort geding heeft aangespannen over vroegtijdige openbaarmaking van de Miljoenennota. De zaak dient vanmiddag om 14.30 uur bij de rechtbank in Utrecht. RTL probeerde de stukken te krijgen via de Wet openbaarheid van bestuur, maar kreeg bij het ministerie van Financiën nul op het rekest. Het departement wil de stukken niet eerder dan op Prinsjesdag openbaar maken.

De begroting wordt pas dinsdag openbaar, maar toch is er al veel uitgelekt. Zo worden eerder geplande lastenverzwaringen verlicht met 500 miljoen euro voor een verhoging van de arbeidskorting en nog eens 475 miljoen euro voor een verlaging van het tarief in de eerste schijf inkomstenbelasting. Verder is er 160 miljoen voor extra koopkracht. De gemiddelde Nederlander mag volgend jaar rekenen op een kwart procent meer koopkracht.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.