Innovatie & Strategie

Branche
euro

Miljoenennota: meer geld voor digitalisering en cybersecurity

Aandacht voor ICT zeer wisselend

© Pixabay CC0
20 september 2017

Aandacht voor ICT zeer wisselend

Het kabinet heeft in de begrotingen voor 2018 aardig wat geld bestemd voor ICT. Daarvan gaat een groeiend deel naar cybersecurity maar ook nog flink wat naar achterstallige systemen die gebouwd moeten worden. Wel verschilt het heel sterk per ministerie.

Brancheorganisatie Nederland ICT is in elk geval “zeer te spreken over de extra inzet van middelen voor cybersecurity.” Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT: “Alleen door te blijven investeren in maatregelen, ook van het brede bedrijfsleven, die cybersecurity bevorderen, zorgen we ervoor dat het verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven ook in de toekomst is geborgd.”

AG Connect heeft de begrotingen van diverse ministeries doorzocht op uitgaven aan ICT.

Economische Zaken zet heel sterk in op digitalisering van de overheid maar ook van de samenleving.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat zich als een van de weinige departementen weinig gelegen liggen aan ICT. Een paar digitaliseringsprojecten – daar blijft het bij. En ICT als kostenpost voor zijn eigen kantoorautomatisering.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft grootse plannen op het vlak van digitalisering: eHealth, veilige gegevensuitwisseling, meer investering in ICT en het Nictiz kan voorlopig blijven.

Justitie en Veiligheid krijgen extra geld om de digitale veiligheid te verbeteren.

Infrastructuur en Milieu heeft nog jaren werk aan de implementatie van de Omgevingswet en kan 218,1 miljoen euro investeren in het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Defensie krijgt wat extra geld voor cybercrime en voor het vervangen van zijn oude systemen. Maar wil dolgraag innoveren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.