Beheer

Juridische zaken
Hof van Twente

Miljoenenclaim hack Hof van Twente opnieuw voor rechter

Volgens Hof van Twente was de ransomware-aanval te voorkomen geweest.

© gemeente Hof van Twente
26 januari 2023

Volgens Hof van Twente was de ransomware-aanval te voorkomen geweest.

Onderhandelingen tussen de gemeente Hof van Twente en IT-bedrijf Switch zijn op niets uitgelopen. De rechter zal nu een oordeel moeten vellen over wie verantwoordelijk is voor de miljoenen schade die hackers aan het ICT-netwerk van de gemeente hebben toegebracht. Dit schrijft Binnenlands Bestuur naar aanleiding van berichtgeving door Tubantia.

Hof van Twente meldde op 4 december 2020 dat aanvallers waren binnengedrongen in hun systemen. De hackers zorgde ervoor dat de servers ontoegankelijk werden. Het kostte Hof van Twente bijna twee jaar om alle nodige herstelwerkzaamheden uit te voeren. Totale kosten: 4,2 miljoen euro.

De gemeente stelde zich op het standpunt dat de ransomeware-aanval te voorkomen was geweest als de ICT-dienstverlener van de gemeente, Switch IT Solutions, zijn werk goed had gedaan. Er zouden al zo’n honderdduizenden eerdere inlogpogingen zijn gedaan op de servers van de gemeente. De IT-dienstverlener zou die hebben gemist, bleek uit een onderzoeksrapportage. Uit diezelfde rapportage bleek echter ook dat de gemeente niet vrij was van blaam. De hackers kwamen namelijk binnen met een wachtwoord dat ze hadden geraden: Welkom 2020. Ook was de beveiliging met een Firewall niet op orde geweest.

Aangezien beide partijen het een en ander te verwijten viel, vroeg de rechter tijdens een eerdere zitting in het najaar vorig jaar of de partijen bereid waren om samen tot een schikking te komen. De onderhandelingen hierover zijn nu echter op niets uitgelopen. De rechter zal nu moeten uitmaken wie aansprakelijk is voor de miljoenenschade.

Dit artikel verscheen eerder op Binnenlands Bestuur.

Lees meer over
1
Reacties
Henk Scheerooren 07 februari 2023 11:29

If you think safety is expensive, try an accident.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.