Management

Storage
dollars

Miljardenstrop voor Toshiba

Code rood bij Japans technologieconcern door grote financiële problemen bij zijn nucleaire divisie.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  PRO401(K)
28 december 2016

Code rood bij Japans technologieconcern door grote financiële problemen bij zijn nucleaire divisie.

Toshiba dreigt opnieuw een miljardenstrop te moeten verwerken. Het geplaagde bedrijf kampt met een grote financiële tegenvaller, waardoor het de afgelopen twee dagen bijna een derde van zijn beurswaarde verloor.

Gisterochtend werd al bekend dat Toshiba een behoorlijke afschrijving moet doen op de investering in een Amerikaanse kerncentrale. Dochterbedrijf Westinghouse Electric is daar bezig met de bouw van twee kerncentrales maar dit loopt grote vertragingen op. Westinghouse nam dit jaar een bij de projecten betrokken bouwbedrijf over, dat er door boetes voor kostenoverschrijdingen en lange vertragingen bij de bouw van de centrales veel slechter voor staat dan verwacht.

In ieder geval een miljardenstrop

Hoewel nog niet precies bekend is wat de omvang van de afschrijving is, ging het aandeel Toshiba op de Japanse beurs gisteren met twintig procent onderuit - meer is daar niet mogelijk op één dag. Inmiddels weten we dat het in ieder geval over een miljardenafschrijving gaat. Dat komt bovenop een eerdere afschrijving op die nucleaire tak van ruim twee miljard en de kostenpost van ruim 1,2 miljard dollar naar aanleiding van een groot boekhoudschandaal bij Toshiba in het voorjaar van 2015.

Opkrabbelen na boekhoudschandaal

Toshiba krabbelde de afgelopen maanden na het grote boekhoudschandaal  juist wat op. Topfunctionarissen van het concern bleken jarenlang te hebben geknoeid met de cijfers, waardoor de afgelopen jaren omgerekend voor ruim 1,2 miljard euro meer winst in de boeken werd gezet dan er daadwerkelijk was behaald.

Op de laptopdivisie van Toshiba gaat het ook al niet erg goed.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.