Innovatie & Strategie

Personal Tech
SurfacePro 4

Mijn computer is een miljardste supercomputer

Ofwel hoe snel is een supercomputer eigenlijk?

SurfacePro 4 © CC BY SA 2.0 Cheon Fong Liew
23 augustus 2019

Ofwel hoe snel is een supercomputer eigenlijk?

In de wereldranglijst van supercomputers is dit jaar een belangrijke mijlpaal gepasseerd. Voor het eerst zijn er computers waarvan de prestaties boven de exaflops uitkomen. Maar hoe verhouden die zich eigenlijk tot de pc's die nu op de markt zijn?

Mijn computer is voorzien van een vierkernige Intel Core i5-6300U CPU en heeft een kloksnelheid van 2,4 Ghz. Kenners zien gelijk al: Die gaat al even mee. Dat klopt; mijn Microsoft SurfacePro 4 heb ik gekocht in 2017 en het model kwam al in 2015 uit. Maar ofschoon het geen krachtpatser is, doet hij precies wat ik wil.

De echte krachtpatsers van deze wereld - de supercomputers - zijn eigenlijk niet te vergelijken met pc's. Misschien ook wel omdat ze voor heel andere zaken gebruikt worden dan pc's. De capaciteit van de machines wordt uitgedrukt in floating point operations per second (FLOPS). Dat zegt kenners veel meer over wat een computer echt kan, dan de mistige termen die pc-fabrikanten hanteren. Maar met even zoeken kwam ik er achter dat mijn SurfacePro 4 een rekenkracht heeft van 3,17 GigaFlops per kern, dus voor de hele computer 12,66 GFlops.

Hoe rekenen we dat ook al weer om naar exaFlops? Daarvoor bestaat een handig tabelletje met grootheden.

Grofweg heb je dus een kleine miljard Surface Pro 4's nodig om in de buurt te komen van de 1,5 exaFlops rekenkracht van de supercomputer El Capitan die Cray nu bouwt voor het Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory.

Nu is de Intel Core i5-6300U inderdaad niet meer state of the art in de computerwereld. Zeker voor de gamers en voor de grafische industrie zijn tegenwoordig al veel krachtiger chips beschikbaar. En natuurlijk zijn voor lichtgewicht toepassingen slapjanussen voldoende. De prestaties van de computerchips die het Asteroids@home-project dagelijks verzamelt variëren van 0,16 GFlops voor een ARMv6-compatible processor rev 5 (v6l) en 6,34 GFlops voor een Intel Core i5-5675R CPU @ 3.10GHz. Aangezien het aantal cores per computer varieert van 1 tot wel 97 cores in sommige serverchips zoals de Genuine Intel CPU 0000 @ 2.20GHz varieert het aantal GFlops per processor van 0,16 tot 356,33 gigaFlops. 

Miljoen snelste pc's in een supercomputer

Maar er zijn al wel commercieel verkrijgbare GPUs met een prestaties van 15 teraFLlops en CPUs die 1 teraFlops aankunnen. Maar ook van zo'n supersnelle CPU zijn er nog altijd een miljoen nodig om tot exascale-prestaties te komen. 

Supercomputers bevatten dan ook heel wat processoren en nog veelvoud aan processorkernen. Dergelijke details zijn nog niet bekend van de drie exascale-computers die pas in 2021 in bedrijf komen. Maar bijvoorbeeld de Summit van het Oak Ridge National Laboratory - de huidige nummer 1 op de ranglijst van krachtigste computers ter wereld bevat 9216 Power9 22-core CPUs en 27.648 Nvidia Tesla V100 GPUs.  

Mocht uw organisatie nu toch graag zo'n exascale supercomputer willen aanschaffen, is het wel zaak rekening te houden met het prijskaartje. El Capitan gaat 600 miljoen dollar kosten. Dat is ongeveer 30 keer het budget voor de nieuwe nationale supercomputer die volgend jaar in Nederland komt te staan. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.