Innovatie & Strategie

Windows
Windows 11

Microsoft wil betere webcams in Windows 11-laptops

Strengere aanbevelingen gelden ook voor microfoons en luidsprekers.

© Microsoft
25 november 2021

Strengere aanbevelingen gelden ook voor microfoons en luidsprekers.

Microsoft wil dat premium Windows 11-laptops over een full-hd-webcam op ooghoogte beschikken. Het bedrijf deelt ook hogere wensen voor de microfoons en luidsprekers van dure en goedkopere laptops. De aanbevelingen zijn inzichtelijk geworden via een gelekt document voor laptopfabrikanten.

Het betreffende document, dat in handen is van Notebookcheck.net, dateert van mei dit jaar en bevat aanbevelingen aan fabrikanten die Windows 11-laptops uitbrengen. Microsoft typeert in zijn interne documentatie drie soorten laptops: entry, mainstream en premium. De aanbevelingen gaan over de kwaliteit van de webcam, microfoons en luidsprekers van de laptops. Microsoft raadt fabrikanten allerlei minimale specificaties aan, maar stelt in sommige gevallen ook harde eisen. 

Full-hd-webcam voor dure laptops 

De interessantste eis is dat een premium Windows 11-laptop een webcam met full-hd-resolutie (1920 x 1080 pixels) en ondersteuning voor 30 frames per seconde moet hebben. Die eis geldt niet voor Windows 10-laptops, waardoor veruit de meeste modellen een lagere kwaliteit hd-webcam (1280 x 720 pixels) gebruiken. Slechts een handvol laptops, waaronder modellen van Microsoft, heeft een full-hd-webcam. Dat worden er dus meer. Het document maakt echter niet duidelijk per wanneer Windows 11-laptops een betere webcam moeten hebben en wat Microsofts prijsdefinitie is van een premium laptop. 

Goedkopere Windows 11-laptops mogen een webcam met een minimale resolutie van 640 x 360 pixels gebruiken. Noemenswaardig is dat Microsoft laptopfabrikanten aanraadt om al hun laptops te voorzien van een webcam op ooghoogte, dus boven het scherm. Zo is de gebruiker goed in beeld. Sommige laptopfabrikanten, waaronder Dell en Huawei, verkopen nu laptops met een webcam die in het toetsenbord verwerkt is en uitklapt bij gebruik. De gebruiker wordt dan van onderen gefilmd.

Betere microfoons en luidsprekers

Microsoft doet in het document ook concrete aanbevelingen met betrekking tot de gevoeligheid van de microfoons en kenmerken van de luidsprekers van laptops. Fabrikanten krijgen van Microsoft ook het advies om al hun laptops te voorzien van een led-lampje dat brandt als de webcam gebruikt wordt. Interessant is dat het bedrijf daarnaast pleit voor microfoons die ook werken als de laptop dichtgeklapt is. Vermoedelijk omdat Microsoft wil dat de gebruiker op elk moment een Engelstalige spraakassistent als Amazon Alexa kan aanroepen.

Windows 11 is sinds 5 oktober beschikbaar voor in aanmerking komende Windows 10-apparaten. Er verschijnen sindsdien ook nieuwe laptops en desktop-pc's die uit de doos op Windows 11 draaien.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.