Management

Cloud
Microsoft Azure logo

Microsoft vindt Azure nog te licht voor zijn bedrijfskritische apps

Applicaties met hoge business-impact graag als laatste.

19 augustus 2014

Applicaties met hoge business-impact graag als laatste.

Microsofts Service Deployment and Operations-team bepleit een agressieve adoptie van cloudcomputing. Maar bedrijfskritische applicaties moeten in huis blijven, of pas over enkele jaren naar Azure migreren.

Dat blijkt een een document dat Microsoft zelf op Technet heeft geplaatst. Een complete migratie naar Windows Azure zou ideaal zijn, constateert Microsofts IT-afdeling, maar stuit toch op bezwaren. Letterlijk heet het in dat document, dat als bijlage onderaan de webpagina vermeld staat: "Iedere applicatie of werklast waarvan Microsoft IT vindt dat deze een hoge business impact heeft, zoals financiële informatie, gevoelige bedrijfsinformatie of persoonlijke informatie, zou als laatste gemigreerd moeten worden. Op die manier kan Microsoft Azure effectief geëvalueerd en voorbereid worden op het hosten van deze gevoelige informatie."

Los daarvan is er ook een aantal systemen dat in de ogen van Microsofts IT-afdeling sowieso niet in aanmerking komt voor uitrol in de cloud. De Active Directory Domain Services, het Domain Name System, Windows Server Update Services en Microsoft System Center 2012 Configuration Manager blijft Microsoft in huis draaien.

Daarmee geeft het Service Deployment and Operations-team de collega's die Azure aan de man moeten brengen er wel een probleempje bij. Al is het ongetwijfeld een weloverwogen en waarschijnlijk ook heel verstandige beslissing voor een bedrijf met 190.000 medewerkers in 107 landen met een jaaromzet van 80 miljard dollar.

Forse besparing op IT-kosten bij Microsoft

Zelfs zonder alles over te zetten naar de cloud, kan Microsoft de komende jaren fors besparen door werklasten te verplaatsen van eigen rekencentra naar de cloud. Afhankelijk van de omvang van het cloudprogramma kan Microsoft alleen al aan investeringslasten 35 tot 118 miljoen dollar uitsparen. De verlaging van de bedrijfskosten komt daar nog bovenop, maar daar heeft het team geen schatting van gemaakt.

Daarnaast kan Microsoft nog eens 75 miljoen dollar investeringskosten uitsparen door optimalisatie in zijn rekencentra. Op dit moment heeft het Service Deployment and Operations-team 37.000 'system instances' onder beheer, waarvan van 60 procent de onderliggende hardware binnen enkele jaren vervangen moet worden. Daarbij gaat het om 200 miljoen dollar aan hardware. Microsoft heeft die systemen momenteel verspreid over 7 rekencentra. Twee daarvan worden de komende twee jaar gesloten, dankzij de migratie van 'lichtere' applicaties naar de cloud. 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.