Management

Windows
Nadella Windows 10

Microsoft: veiliger Windows en zware Surface

Microsoft verweert zich tegen Googles ChromeOS met Windows 10 S, dat eerder rond zong als Windows 10 Cloud.

Satya Nadella spreekt over Windows 10 © Microsoft
3 mei 2017

Microsoft verweert zich tegen Googles ChromeOS met Windows 10 S, dat eerder rond zong als Windows 10 Cloud.

Windows 10 S is een nieuwe variant van Windows 10 gericht op de onderwijsmarkt, maar ook met potentie daarbuiten.

Het veilige aspect zit 'm in de koppeling tussen het besturingssysteem en de Windows Store. De enige apps die kunnen draaien in een Windows S omgeving zijn goedgekeurde apps afkomstig uit de Windows Store. Die worden lokaal geïnstalleerd en draaien in een sandbox-omgeving. De apps worden ook automatisch geüpdate als er een nieuwe versie beschikbaar is.

Het doel is pc's in een schoolomgeving eenvoudiger te kunnen beheren en leerlingen er van te weerhouden allerlei rommel te installeren. De pc's met Windows 10 S zijn makkelijk te gebruiken in een multi-user-omgeving onder meer door een beduidend snellere login-procedure. Via het standaard geïnstalleerde InTune is het beheer centraal te regelen.

Een nadeel is dat populaire apps zoals Googles Chrome-browser niet te installeren zijn op Windows 10 S omdat deze niet in de Windows Store beschikbaar zijn. Gebruikers zijn aangewezen op het gebruik van de Edge-browser en Bing zoekmachine die als default apps zijn geïnstalleerd. Ook al zou Google een Windows Store-versie van de Chromebrowser creëren, is deze niet als default browser in te stellen.

Concurrent voor ChromeOS

Microsoft ziet met lede ogen aan hoe Google steeds meer succes in de onderwijsmarkt krijgt met de Chromebook-aanpak. Het ChromeOS-besturingssysteem biedt vergelijkbaar eenvoudig beheer en draait op goedkope hardware. Goedkoop is niet het juiste omschrijving van de Surface Laptop die Microsoft gisteren ook presenteerde om het evenement. De nieuwe high-end laptop heeft een startprijs van 999 dollar. Het zullen dus vooral Microsofts OEM-partners zijn die het aanbod aan goedkopere hardware moeten invullen. Op de aankondiging van de Acer Aspire 1 na - met een adviesprijs van 219 dollar - is het echter nog niet duidelijk dat ze warmlopen voor de Windows 10 S.

De grote vraag is of Microsoft er nu wel in slaagt een Windows-versies met restricties naast de standaard Windows versies tot een succes te maken. De vorige keer dat Microsoft dat probeerde - met Windows RT voor tablets - draaide dat uit op een miljardenkostende mislukking. Het grote probleem was toen dat er niet voldoende interessante apps in de Windows Store te vinden waren. Nu beperkt Microsoft weer het gebruik van de hardware tot apps uit de Windows Store, met alle beperkingen van dien.

Upgrade mogelijk

Mochten de restricties van Windows 10 S toch te lastig zijn, is een upgrade mogelijk naar Windows 10 Pro. Voor de onderwijsmarkt is die upgrade gratis. Anderen betalen 50 dollar.

Lees meer over
2
Reacties
cyberiad 03 mei 2017 20:28
Kees Noorlander 03 mei 2017 14:36
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.