Innovatie & Strategie

Cloud
Microsoft-topjurist Brad Smith

Microsoft stelt clouddiensten open voor concurrenten

Europese cloudbedrijven krijgen meer toegang tot Microsofts cloudaanbod.

Brad Smith © Microsoft
18 mei 2022

Europese cloudbedrijven krijgen meer toegang tot Microsofts cloudaanbod.

Microsoft gaat zijn clouddiensten toegankelijker maken voor Europese cloudbedrijven. Het Amerikaanse softwareconcern buigt daarmee voor druk van de Europese Unie om het voor kleinere Europese concurrenten gemakkelijker te maken om software en SaaS (Software-as-a-Service) van het bedrijf aan te bieden.

Met het nieuwe initiatief wordt het makkelijker voor Europese cloudbedrijven om Microsoft-producten als Windows en Office 365 te hosten. Ook biedt Microsoft klanten meer licentieflexibiliteit op zijn producten.

Antitrustonderzoek EC

Microsoft wordt geconfronteerd met een formeel onderzoek van de Europese Commissie naar vermeende verboden mededingingspraktijken van het bedrijf. De commissie stuurde vragen naar rivaliserende clouddiensten na een klacht vorig jaar van het Franse cloudbedrijf OVH. Volgens de klacht worden concurrenten benadeeld door de softwarelicentievoorwaarden van Microsoft en is het gemakkelijker en goedkoper om producten als Windows, Office en Windows Server te koppelen aan Microsoft's eigen clouddienst Azure.

"We denken niet dat al deze beweringen juist zijn, maar sommige zijn dat wel", zei president Brad Smith van Microsoft woensdag tijdens een bijeenkomst in Brussel. "We hebben de verantwoordelijkheid om meer te doen en we willen snel handelen. We dachten teveel aan de grote concurrenten en vergaten om na te denken over de kleinere spelers op de Europese markt", aldus Smith.

Op één na grootste

Microsoft is de op een na grootste aanbieder van clouddiensten ter wereld. Amazon is met zijn AWS de grootste aanbieder van dergelijke diensten, en Google, eigendom van Alphabet, zit Microsoft op de hielen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.