Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft start online offensief met SharePoint

Bedrijven van elke omvang kunnen vanaf nu SharePoint Server en Exchange Server als onlinedienst uitproberen. Microsoft verwacht beide serverproducten eind dit jaar in een definitieve onlineversie beschikbaar te hebben. Een aantal grote bedrijven, zoals Coca-Cola, is al overgestapt op de onlineoptie. De aankondiging werd gedaan door Bill Gates, die SharePoint in het bijzonder een warm hart toedraagt. “Het is het snelst groeiende serverproduct van Microsoft”, zei hij met trots.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hij vergelijkt het succes van SharePoint, waarmee naar verwachting dit jaar een miljard dollar wordt omgezet, met dat van Office. SharePoint doet immers op serverniveau hetzelfde als Office op de desktop doet: het verenigen van functies waarvan het handig is als je ze allemaal tegelijkertijd tot je beschikking hebt: “Overal waar meedere medewerkers naar informatie kijken, zou er een SharePoint-site moeten zijn die dat faciliteert.” SharePoint voorziet in zijn 2007-versie inmiddels in samenwerking, zoektechnologie, formulieren, een externe portal, contentmanagement en business intelligence (via een Excel-link). Microsoft ziet daarbij Exchange en SharePoint als complementair. Waar het heen en weer sturen van documenten via e-mail onhandig wordt, kan SharePoint het overnemen.
Microsoft positioneert zijn Online-initiatief als de mogelijkheid serversoftware deels naar zijn datacenters te verplaatsen tegen een abonnementsvergoeding. De Live-initiatieven, die nu mondjesmaat beschikbaar komen, zijn on­lineverlengstukken van de desktopsoftware van het bedrijf. Afgelopen najaar konden grote bedrijven al ruiken aan de onlineversies van de serverproducten. Dat heeft ertoe geleid dat nu zeven grote bedrijven er definitief mee verder gaan. Daaronder zijn Coca-Cola, Ingersoll Rand, het softwarebedrijf Autodesk en Blockbuster. Microsoft vermeldt er expliciet bij dat Coca-Cola is overgestapt van het concurrerende Lotus Notes van IBM. Beide bedrijven laten geen kans onbenut om ter gelegenheid van hun collaboration-conferenties de ‘customer wins’ ten koste van de tegenpartij breeduit te etaleren.
Maar belangrijker is dat bedrijven van elke omvang nu kunnen intekenen op een proefversie van het onlineaanbod en voor het eind van 2008 kunnen rekenen op een definitieve mogelijkheid SharePoint, Exchange en eveneens Office Communications Server en Live Meeting online te gebruiken. Microsoft positioneert die producten daarbij als één suite, Business Productivity Online Suite, waaruit ook de afzonderlijke serverproducten kunnen worden afgenomen. Een extra laag zorgt voor een ‘multi-tenant’-architectuur, waardoor de software niet op aparte servers in het Microsoft-datacenter hoeft te draaien.
De abonnementsprijzen zijn nog niet bekend; wel heeft Microsoft beloofd bij het vaststellen van de prijs rekening te houden met bestaande volumecontracten die bedrijven voor de desbetreffende software hebben, al of niet met Software Assurance.
De ‘software plus services’-benadering wordt hier niet verlaten, benadrukt Microsoft. Het bedrijf zegt het mogelijk te maken de bedrijfssystemen en de online-uitbreiding als één omgeving te laten werken. Exchange Online zou daarbij bijvoorbeeld e-mailpostbussen kunnen huisvesten van tijdelijke medewerkers of van mensen in afgelegen bedrijfslocaties.
Voor die scenario’s gaan de onlineversies van de softwareproducten vergezeld van Online Administration Center. Beheerders kunnen met dat webgebaseerde tool de software configureren en in de gaten houden. Een ander gereedschap stelt ze in staat synchronisaties uit te voeren tussen bijvoorbeeld een Active Directory binnen de bedrijfsmuren en gebruikersaccounts op de online Exchange- en SharePoint-servers. Het ‘aanmaken’ van een nieuwe gebruiker op het bedrijfsnetwerk leidt dan binnen een dag automatisch tot een nieuwe mailbox c.q. persoonlijke homepage. Eindgebruikers merken geen verschil tussen de bedrijfs- en de Online-versie van de software.
Onlangs introduceerde Google zijn Google Sites, een eenvoudige SharePoint-tegenhanger, die Google Apps verenigt met de mogelijkheid snel een website op te zetten voor het delen van de Apps-documenten en voor andere informatie. Gates liet zich graag verleiden tot een sneer: “Google begrijpt niet echt wat er omgaat in bedrijven. Ze proberen wel meer te concurreren, maar de dag dat ze nieuwe producten aankondigen is vaak meteen ook de beste dag van die producten.” /f.blankena@sdu.nl

Standaardisatie: Pijnpunten: opslag en beheer
Een kwestie waar enkele bezoekers van de SharePoint-conferentie van Microsoft mee zitten, is de opslag van SharePoint-informatie. SharePoint, Exchange en SQL Server slaan informatie ieder op een andere manier op en dat maakt aanvullend programmeerwerk en beheer een ‘uitdaging’, zo klagen ze. Volgens Bill Gates is ‘storage unification’ iets dat veel aandacht krijgt, maar harde beloften omtrent een oplossing kon hij nog niet doen.
Beheer was ook volgens een aantal analisten op de SharePoint-conferentie een belangrijke kwestie. Kyle McNabb van Forrester denkt dat er meer komt kijken bij het beheer van een gemengde online- en offlineomgeving dan Microsoft nu suggereert. “Eén gemeenschappelijke beheeromgeving zou mooi zijn.” Gartner-analist Gene Phifer vroeg zich wel af hoe Microsoft zich met online e-mail- en websites qua kosten wil blijven onderscheiden van gratis alternatieven als die van Google, ondanks alle voordelen op beheer- en integratiegebied.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in