Innovatie & Strategie

Wetenschap
Leo Kouwenhoven bij de opstelling voor het Majorana-onderzoek

Microsoft richt kanonnen op kwantumcomputer

Leo Kouwenhoven met andere hotshots ingehuurd om kwantumcomputer te realiseren.

Leo Kouwenhoven © TU Delft,  Sam Rentmeester
21 november 2016

Leo Kouwenhoven met andere hotshots ingehuurd om kwantumcomputer te realiseren.

Microsoft zet zwaar in op de realisatie van de kwantumcomputer. In Delft gaan 10 man voor Microsoft aan de slag.

Volgens Microsoft is het punt bereikt waarop wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van quantum computing omgezet kan worden in productontwikkeling. Wat het daaraan wil uitgeven is niet bekendgemaakt. Maar dat Microsoft zint op een doorbraak, dat is wel duidelijk.

 

Microsoft heeft een team vooraanstaande wetenschappers samengesteld om schaalbare kwantumhardware en de bijbehorende software realiteit te maken. Dat team gaat werken onder leiding van Todd Holmdahl. Holmdahl speelde eerder een sleutelrol bij de ontwikkeling van de Xbox, Kinect en de HoloLens. 

Voor Nederlanders is Leo Kouwenhoven de bekendste wetenschapper die deel uit gaat maken van het team. Kouwenhoven wist bij een breed publiek de aandacht op zich te vestigen met de ontdekking van het Majorana-deeltje. Aan het onderzoek dat daaraan voorafging had Microsoft al ruim bijgedragen.

De afgelopen jaren is aan de TU Delft, waar Kouwenhoven hoogleraar is, gestaag doorgewerkt aan het onderzoek aan dit deeltje. Ook wetenschappers aan andere universiteiten werden door dit Delftse onderzoek geïnspireerd Onlangs werd Bernard van Heck de Christriaan Huygens Wetenschapsprijs toegekend voor zijn promotie-onderzoek aan de Universiteit Leiden, in 2015. Van Heck ontwierp op basis van supergeleidende elektronica een schakeling waarmee Majoranadeeltjes zich via elektrische signalen op commando kunnen vervlechten. Zijn onderzoek maakt de weg verder vrij voor het bouwen van een Majoranakwantumcomputer.

Kouwenhoven blijft verbonden aan de TU Delft, behoudt zijn academische titel en blijft het onderzoek waar hij bij betrokken is aansturen. Daarnaast gaat Kouwenhoven een Microsoft kwantum-lab oprichten aan de TU Delft. Daarvoor wordt een team van 10 man aangetrokken dat in dienst komt van Microsoft. Microsoft doet geen uitspraken over de vraag, hoe dat quantum lab verder gefinancierd wordt.

Behalve Kouwenhoven heeft Microsoft ook Charles Marcus aangetrokken. Marcus is professor aan de Niels Bohr-universiteit in Kopenhagen en directeur van het door de Deense overheid Center for Quantum Devices. Twee andere vooraanstaande onderzoekers op het gebied van kwantumcomputers zullen zich binnenkort bij het team voegen: Matthias Troyer van de ETH Zürich in Zwisterland en David Reilly van de universiteit van Sydney, Australië.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.