Beheer

Personal Tech
Windows Phone

Microsoft raadt iOS en Android aan

Microsoft geeft de resterende gebruikers van Windows-smartphones het advies om over te stappen op iPhones of Android-toestellen.

Windows Phone. © Magnus Manske/Flickr/Wikimedia Commons Magnus Manske/Flickr/Wikimedia Commons
21 januari 2019

Microsoft geeft de resterende gebruikers van Windows-smartphones het advies om over te stappen op iPhones of Android-toestellen.

De aandacht van Microsoft voor Windows 10 Mobile is al geruime tijd tanende en de ontwikkeling ervan stond functioneel gezien op een zeer laag pitje. Het onderhoud van het smartphoneplatform komt eind dit jaar ten einde: na 10 december komen er geen security-updates meer uit. Overstappen naar iOS of Android is het advies, van de Windows-maker zelf.

Het huidige Windows 10 Mobile is de smartphone-uitvoering van Windows 10. Het mobiele besturingssysteem is gevolgd op Windows Phone 8, waarvoor het níet als upgrade op bestaande toestellen was uit te voeren. Eenzelfde soort breuk heeft Microsoft daarvóór gedaan toen het van Windows Phone 7 naar 8 ging. Bij alledrie die generaties smartphoneplatformen stond de leverancier al op flinke afstand ten opzichte van pionier iOS en grote volger Android.

À la pc en Mac

Die twee besturingssystemen van respectievelijk Apple en Google bepalen nu al geruime tijd de mobiele markt. Daarbij is Google goed voor de massa, zoals Windows ooit is geworden op pc-gebied, en pakt Apple een bescheiden maar lucratieve high-end deelmarkt, zoals het ooit met Macs deed versus Windows-pc's. De Mobile-uitvoering van Windows 10 heeft al geruime tijd geen verbeteringen meer gekregen.

De meest recente grote functionele update stamt van oktober 2017, en was naar de 1709-build van Windows 10, meldt Ars Technica nu. Microsoft heeft toen al verklaard dat het zijn smartphoneplatform alleen nog maar van bugfixes en security-updates zou voorzien. Daar komt eind dit jaar dus ook een einde aan, waarmee Microsoft definitief een punt zet achter zijn poging tot een inhaalslag op de smartphonemarkt. Jaren aan ontwikkelwerk, miljoenen aan investeringen en de miljardenovername van Nokia hebben niet geholpen.

Terug naar Nokia?

Het advies voor trouwe gebruikers is nu om naar iOS of Android te gaan. Overigens draait Android tegenwoordig op toestellen met de Nokia-merknaam. Het oorspronkelijke Finse bedrijf, wat zich heeft ontpopt tot pure leverancier van telecomapparatuur, had ooit als smartphonenoodplan een route naar Android uitgestippeld. Daarbij zijn toen ook toestellen met dat Google-besturingssysteem gemaakt, die na de verkoop aan Windows-maker Microsoft zijn geschrapt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.