Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft prijst open source aan

Microsoft heeft het aan open source gewijde subdomein van zijn website vernieuwd. Op opensource.microsoft.com belicht de softwaremaker enkele noemenswaardige projecten, biedt het beginnende developers diverse startpunten en geeft het een net-niet realtime overzicht van wat er momenteel gebeurt op ontwikkelrepository GitHub. Microsoft nam GitHub 2 jaar terug over, maar is daarbij expliciet open gehouden.
Satya Nadella
© Microsoft
Microsoft

De vernieuwde site staat nu live en benadrukt Microsofts omarming van open source. De maker van onder meer Windows en Office prijst openheid, samenwerkingsmogelijkheden en flexibiliteit van opensourcesoftware aan. Op opensource.microsoft.com vinden ontwikkelaars "fantastische projecten, gelegenheden om betrokken te raken, een pagina met details over het ecosysteem dat we ondersteune, en zelfs een bijna-realtime overzicht van dingen die gebeuren met onze projecten op GitHub", meldt software-ingenieur Jeff Wilcox van Microsoft.

Ontwikkelaars, ontwikkelaars, ontwikkelaars

Het gaat hierbij ook om het aantrekken en op gang helpen van nieuw talent. Beginnende developers kunnen een handige lijst van elementen vinden waarmee ze kunnen starten met bijdragen aan open source. Onder noemers als 'good first issue' en 'help wanted' wil Microsoft developers en projecten samen zien te brengen. De overzichtssite maakt ook inzichtelijk wat werknemers van het bedrijf recent hebben bijgedragen aan opensourceprojecten, ongeacht of dat nu wel of niet onder werktijd was.

"We kunnen ook de eerste paar projecten belichten die zijn gekozen door onze opensourcebijdragende werknemers via het Microsoft FOSS Fund [free and open-source software - red.] om sponsorships van 10.000 dollar te ontvangen", vervolgt Wilcox in zijn aankondiging op Twitter. Microsoft heeft dat fonds voor open source eind vorige maand aangekondigd in een post op GitHub. Ingenieurs in dienst van Microsoft kunnen via dat fonds bepaalde opensourcegemeenschappen en -projecten steun laten geven. Ook projecten die niet van Microsoft zijn of door dat bedrijf worden bestierd, kunnen genomineerd en gesteund worden.

10.000 dollar

De eerste twee 'rondes' zijn al vergeven: aan een analysetool voor het verbeteren van JavaScript-code, en aan een experimentele front-end voor het compileren van Rust-code in IDE's (geïntegreerde ontwikkelomgevingen). Een derde fonds is nu geselecteerd, maar nog niet bekend gemaakt. De nominatieperiode voor de vierde 'ronde' van 10.000 dollar voor een project is net geopend; het loopt van augustus tot september.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in