Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft pakt lekken in Office en IE aan

Het aantal van 5 security updates voor in totaal 23 kwetsbaarheden is relatief klein. In drukke maanden verspreidt Microsoft soms wel 10 of meer updates voor diverse producten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De patch voor Microsoft Office (opgenomen in security bulletin 5) is gericht op de Windows-versie uit 2003, waarvan de ondersteuning binnen een jaar zal stoppen. Maar ook de jongste editie voor OS X van Apple, Office for Mac 2011, blijkt kwetsbaar te zijn. Het is niet duidelijk wat beide producten die in tijd zo ver uit elkaar liggen met elkaar gemeen hebben waardoor ze kwetsbaar zijn.

De Amerikaanse beveiligingsexpert Paul Henry vertelde Computerworld dat de kwetsbaarheid in Office weliswaar niet algemeen bekend is, maar "in zekere mate actief wordt geëxploiteerd". Er zijn volgens hem beperkte aanvallen in het wild gesignaleerd. De daders verspreiden de exploits door mailtjes met kwaadaardige bestanden aan hun beoogde slachtoffers te sturen, aldus Henry.

Kritieke update voor Internet Explorer verdient prioriteit

Naast de Office-patch lijkt een kritieke update voor Internet Explorer deze maand prioriteit te verdienen van IT-beheerders. Het lek in kwestie kan ertoe leiden dat kwaadwillenden op afstand programmacode kunnen uitvoeren op de pc van het slachtoffer (remote execution). Zoals bij de meeste IE-lekken is het uitvoeren van een 'drive-by aanval' - de gebruiker hoeft alleen maar een malafide website te bezoeken om met een geïnfecteerde pc opgescheept te raken - het meest waarschijnlijke scenario. Het advies is dan ook om in elk geval deze update direct na binnenkomst toe te passen.

De update treft alle versies van IE die Microsoft nog ondersteunt, van IE6 uit 2001 tot aan de meest recente versie IE10. Het betreffende security bulletin 1 voor Windows en Internet Explorer patcht in één klap 19 kwetsbaarheden.

Andere 3 updates zijn 'belangrijk'

De overige 3 beveiligingsupdates van deze maand (security bulletins 2, 3 en 4) ziet Microsoft als 'belangrijk'. Daarvan laten er 2 Windows XP ongemoeid. Ze zijn juist gericht op zwakke plekken in latere versies van Microsofts besturingssysteem: Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows RT. Ook diverse releases van Windows Server (2003, 2008 en 2012) zijn kwetsbaar.

Zoals gewoonlijk onthult Microsoft weinig details over de komende beveiligingsupdates, die dinsdag 11 juni rond 19 uur Nederlandse tijd beschikbaar komen. In de vooraankondiging wordt slechts een tipje van de sluier opgelicht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in