Beheer

Security

Microsoft ontkent aftappen Outlook door NSA

17 juli 2013
Microsoft ontkent dat het de inlichtingendienst NSA direct toegang heeft gegeven tot Outlook.com om in e-mails en chatberichten van klanten te snuffelen. Tegelijk pleit het bedrijf voor meer openheid bij de Amerikaanse overheid.

Brad Smith, hoofd juridische zaken, schrijft in een bedrijfsblog dat Microsoft geen enkele overheidsinstelling directe toegang tot e-mails of instant messaging geeft. “Punt, uit”. Vorige week meldde de Britse krant The Guardian dat Microsoft de NSA heeft geholpen om de versleuteling van mailtjes in Outlook-com te omzeilen. Het artikel was gebaseerd op interne NSA-documenten die voormalig CIA-medewerker Edward Snowden de krant had toegespeeld.

Alleen specifieke inhoud afgestaan als dat wettelijk verplicht is

Volgens Smith zijn die berichten onjuist. Microsoft stelt geen enkele overheid in staat om de encryptie te kraken en evenmin stelt het bedrijf de encryptiesleutels ter beschikking, aldus de bedrijfsjurist. “Wanneer we wettelijk verplicht zijn om te voldoen aan de eisen van de overheid, halen we de gespecificeerde inhoud van onze servers waar deze in niet-versleutelde vorm is opgeslagen”, aldus Smith.

Ook gebruikersdata die bij Microsofts clouddienst SkyDrive is opgeslagen kan door een Amerikaanse overheidsinstelling of rechtbank worden gevorderd, maakt Smith verder duidelijk. Hetzelfde geldt voor gegevens over gesprekken die via Skype worden gevoerd.

Microsoft probeert de overheidsinstelling die informatie opvraagt altijd naar de klant door te verwijzen, tenzij er een wettelijk verbod is om dat te doen, aldus Smith. Hij voegt eraan toe dat Microsoft nog nooit klantgegevens van een bedrijf of overheidsinstelling om redenen van nationale veiligheid aan de autoriteiten heeft afgestaan. Wel heeft Microsoft in 2012 voldaan aan 4 informatieverzoeken van Justitie over zijn klanten.

Openheid bepleit in brief aan minister van Justitie

Ook op een tweede front roert Microsoft zich in de zaak rond het spionagesysteem PRISM die door klokkenluider Edward Snowden aan het rollen is gebracht. In een brief op poten heeft Smith bij minister van Justitie Eric Holder aangedrongen op meer openheid. De geheimzinnigheid over het beschikbaar stellen van klantgegevens schendt volgens de jurist van Microsoft “grondwettelijke principes”.

Smith ziet geen overtuigend belang voor de overheid om bedrijven te verhinderen meer informatie te publiceren over hun reactie op verzoeken om klantgegevens. Meer openheid kan de publieke onrust over het nodeloos bespioneren van burgers wegnemen, meent het hoofd van Microsofts juridische afdeling. Minister Holder of president Obama zou zich volgens Smith persoonlijk moeten inzetten om orde op zaken te stellen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.