Innovatie & Strategie

Wetenschap
Data-opslag in DNA

Microsoft onderzoekt opslag in DNA

Het is nog toekomstmuziek, maar Microsoft experimenteert er toch mee: opslag van gegevens in DNA.

© Pixaby CC) Public Domain
9 mei 2016

Microsoft Research denkt dat DNA een interessante kandidaat is. Voor nader onderzoek heeft ­Microsoft Research nu 10 miljoen strengen synthetisch DNA aangeschaft, laat leverancier Twist Bioscience weten. Dat onderzoek is een vervolg op een eerste proef. Die proef liet zien dat met het materiaal van Twist Bioscience gegevens voor de volle 100 procent geschreven en teruggelezen konden worden.

 

Drie voordelen

Opslag van gegevens in DNA heeft drie voordelen: hoge dichtheid, lange levensduur en lage foutmarges. 1 gram DNA volstaat om 1 zettabyte aan gegevens op te slaan. Dat blijft honderden jaren leesbaar. Volgens Twist Bioscience wijst recent onderzoek uit dat de houdbaarheid kan oplopen tot 2000 jaar. Daarmee zou opslag in DNA bij uitstel geschikt zijn voor archiveringstoepassingen. EN DNA is uiterst precies bij het kopiëren van informatie. Gemiddeld maakt DNA polymerase bij het kopiëren per miljard gekopieerde baseparen één fout.

 

Uitdagingen

Uitdagingen zijn er ook. Het vastleggen van data is nog erg duur. Per basepaar kost dat nu nog 10 cent. Dat bedrag denkt Twist Bioscience terug te brengen naar 2 cent, wat nog steeds niet goedkoop is. Het lezen via DNA sequencing is een stuk goedkoper; de prijs daarvan is in verbluffend korte tijd enorm gezakt. Het lezen van een miljoen basen kostte begin deze eeuw nog een kleine 5300 dollar, blijkt uit cijfers van het National Human Genome Research Institute. Die bedrag is ­inmiddels gezakt naar 14 dollarcent.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!