Microsoft nog steeds dominant op de werkplek

16 oktober 2009

MarketCap concludeert dat in bedrijven met ten minste twintig medewerkers anno 2009 een op de 5 werkplekken flexibel is. Dit kan zowel een interne als een externe flexibele werkplek zijn. De meest flexibele sector is met afstand het onderwijs. Verder blijkt dat bij kleine organisaties met maximaal honderd werkplekken, er relatief minder werkplekken flexibel zijn.

Qua software heeft Microsoft de desktop stevig in zijn greep. Windows XP heeft met afstand de hoogste marktpenetratie bij desktopbesturingssystemen. Circa 82 procent van de Nederlandse organisaties werkt met Windows XP; gemeten naar het aantal geïnstalleerde kopieën domineert XP met bijna 55 procent. Opgeteld komt het aandeel van de verschillende Windows-versies op 85 procent. Opmerkelijk is dat nog bijna 1 op de 5 pc’s draait met oudere Windows-versies dan XP.

Niet verrassend blijkt bijna elke organisatie in Nederland met Microsoft Office te werken. De marktpenetratie is 97 procent. Opmerkelijk veel bedrijven maken – aan de vooravond van de introductie van Office 2010 – nog gebruik van Office-versies die ten minste twee generaties achterlopen. Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van Microsoft Office, dan wordt vooral Office for Mac, StarOffice, WordPerfect Office of Lotus Symphony gebruikt.

Gemeten in aantal werkplekken is Microsoft Office 2003 de marktleider met circa 34 procent. Een derde van de pc’s met Office is nog niet opgewaardeerd naar een van de laatste twee versies. Zeer opmerkelijk is dat nog circa 1,6 procent van de werkplekken beschikt over Microsoft Office 95.

Er zijn verder vier ‘concurrenten’ die boven de 1 procent installed base aandeel uitkomen, te weten Office for Mac, StarOffice, WordPerfect Office en Lotus Symphony.


Flexibele werkplekkenAandeel desktopbesturingssystemen op de werkplek 

Penetratie van Office-varianten in bedrijven

 Penetratie van desktopbesturingssystemen in bedrijven


 


Aantal kantoorautomatiseringspakketen op de werkplek


Penetratie van Windows-varianten in bedrijven

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!