Lindows

Microsoft koopt dispuut over naam Lindows af

© Linspire
22 juli 2004

De naamkeuze van Lindows, dat een variant van Linux op de markt brengt, schoot Microsoft direct in het verkeerde keelgat. In december 2001 spande Microsoft daarom een rechtszaak aan tegen het bedrijf op beschuldiging van schending van het merkenrecht. Behalve in Amerika werden ook in een aantal andere landen, waaronder Nederland, rechtszaken aangespannen.
In Nederland en Zweden boekte Microsoft wel succes, maar in de Verenigde Staten verliep de rechtszaak veel minder voorspoedig. Lindows verdedigde zich met het argument dat ‘windows’ bij pc’s een gangbare Engelse term is voor werkbladen die op het beeldscherm getoond worden, en dat dat ook al zo was voordat Microsoft Windows op de markt bracht en het merkrecht op het woord claimde. In die redenering kreeg Lindows in zoverre steun, dat de rechter de jury in de door Microsoft aangespannen rechtszaak opdracht gaf het al of niet gangbaar zijn van het woord ‘windows’ te beoordelen naar de situatie van 1985, voordat Microsoft er een merk van maakte. Daarmee werd het voor Microsoft moeilijk om deze zaak te winnen.
Lindows had ook weinig belang bij voortzetting van de rechtszaak. Het bedrijf bereidt een beursgang voor; een nog lopende rechtszaak tegen een gigant als Microsoft zou de opbrengst daarvan drukken.
Met de nu bereikte schikking komt aan de juridische strijd een eind. Lindows verandert zijn naam uiterlijk op 14 september aanstaande in Linspire.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!