Microsoft komt met variant op Select-volumelicentie

25 juli 2008
Microsoft heeft een nieuwe licentievorm voor bedrijven geïntroduceerd. De Select Plus-licentie is een variant op de bestaande Select-optie voor bedrijven met een bovengemiddelde omvang. Select Plus is beschikbaar vanaf oktober dit jaar.

Ten opzichte van Select is de Select Plus-variant vooral anders in de onbeperkte contracttermijn (bij Select drie jaar) en meer flexibiliteit. Door de mogelijkheid dochterbedrijven makkelijker als onderdeel van de licentiecontractpartij te zien, zullen bedrijven minder snel met meerdere losse Select-contracten komen te zitten. Volgens Microsoft is de nieuwe optie dan ook vooral nuttig voor grote bedrijven met verschillende dochterbedrijven, die op elk niveau van de organisatie inkoopbeslissingen willen kunnen blijven nemen.

Select is de volumelicentie waarbij een bedrijf van tevoren op basis van een aankoopvoorspelling een prijsniveau afspreekt voor de verschillende soorten Microsoft-software, waarbij vervolgens naar behoefte aangeschaft kan worden. De Enterprise Agreement daarentegen lijkt meer op een afkoopsom voor het hele bedrijf voor een afgesproken verzameling producten. Bij Select Plus verdwijnt de eis aan gebruikers om een voorspelling te doen over de verwachte softwareafname. In plaats daarvan worden de licentiekosten (inclusief staffelkorting) berekend over de daadwerkelijke afname van producten.

Net als bij de Select-licentie blijft bij Select Plus Software Assurance (SA, bij Enterprise Agreement verplicht) een optie. Met SA ‘abonneert’ het bedrijf zich op nieuwe versies van de gebruikte software voor 25 of 29 procent van de aanschafprijs per jaar. Maar, zo waarschuwt analist Duncan Jones van Forrester, bij Select, dat een standaardlooptijd kent van drie jaar, kunnen klanten op elk moment van die drie jaar ‘instappen’ in SA, met een SA-contractduur van 1, 2, of 3 jaar, afhankelijk van hoeveel er nog van het Select-contract resteert. Onder Select Plus moeten klanten die SA kiezen daar sowieso een driejarig contract voor afsluiten. Maar Jones denkt wel dat Select Plus voor bedrijven met relatief zelfstandige businessunits een verbetering kan zijn.

Gartner-analist Frances O’Brien heeft bedenkingen bij het ‘contractduurloze’ karakter van Select Plus. “In plaats van één verlengingsdatum zullen bedrijven er nu meerdere hebben. Select legt al een zware administratieve last op bedrijven, in vergelijking met een Enterprise Agreement. Het hebben van meerdere verlengingsdata kan dat verergeren”, aldus O’Brien.

Met de nieuwe licentievorm is het aantal opties bij Microsoft weer op 26 gekomen. Twee jaar geleden besloot Microsoft het aantal verschillende licentievarianten terug te brengen van 107 naar 23, om de complexiteit tegen te gaan.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!