Management

Juridische zaken

Microsoft klem in anti-trustzaak China

4 augustus 2014
In China wordt onderzoek gedaan naar de handel en wandel van Microsoft, dat onder de verdenking staat een monopolie na te streven. De overheid heeft zich vandaag fel geuit door Microsoft een strenge waarschuwing te geven.

Die waarschuwing klinkt als een dreigement: "Probeer niet het onderzoek te dwarsbomen, want anders..." De berichtgeving kwam naar buiten doordat China's State Administration for Industry and Commerce (SAIC) een uitgebreide e-mail had gestuurd naar persbureau Reuters. SAIC is verantwoordelijk voor eerlijke handel in China, met speciale aandacht voor concurrentie. Microsoft krijgt het verwijt dat de producten te gesloten zijn en niet goed kunnen samenwerken met software die in China zelf is ontwikkeld. Chinese gebruikers zouden daarom wel gedwongen zijn om meer producten van Microsoft aan te schaffen.

Vreemde situatie

Nergens zegt SAIC dat Microsoft het onderzoek al heeft gedwarsboomd of plannen in die richting heeft. Er wordt alleen verklaard dat het eventuele dwarsbomen een slechte zaak zou zijn. Microsoft zelf heeft beloofd dat de Chinese wetten te allen tijde gerespecteerd zullen worden.

Invallen

Ambtenaren van SAIC hebben vorige week invallen gedaan in een aantal vestigingen van Microsoft in China. Over die invallen heeft Microsoft geen commentaar gegeven.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.