Microsoft klaar met bèta IE9

24 september 2010

Het aantal van twee miljoen downloads klinkt imposant maar is relatief niet heel groot. Mozilla meldde medio 2008 dat Firefox 3.0 op de eerste dag 8,3 miljoen keer was gedownload. Leveranciers van webstatistieken als Net Applications komen op een marktaandeel van 0,07 procent voor IE9 Beta in de eerste week.

Met Internet Explorer 9 hoopt Microsoft de afkalving van zijn ooit ijzersterke positie op de browsermarkt te keren. De nieuwe versie bevat veel technische verbeteringen waardoor het product zich weer kan meten met de concurrentie en in sommige opzichten zelfs voorbijstreeft.

Een belangrijke doelstelling bij de ontwikkeling van IE9 was het verbeteren van de ‘gebruikerservaring’, vertelt Ruud de Jonge van Microsoft Nederland. Daarbij blijft IE9, dat een minimalistische vormgeving heeft, zoveel mogelijk op de achtergrond. “De browser is een verlengstuk van je computerplatform geworden”, aldus De Jonge.

Een van de opvallendste verbeteringen is hardwareversnelling. IE9 maakt gebruik van de grafische kaart om pagina’s sneller op te bouwen en vooral om animaties veel sneller en soepeler in beeld te brengen. Microsoft maakt als eerste van de grote browserleveranciers gebruik van de videokaart. Het lijkt aannemelijk dat de concurrenten spoedig volgen, dus het valt te bezien hoelang Internet Explorer op dit punt een voorsprong houdt.

Microsoft had vroeger een slechte naam als het aankomt op de adoptie van industriestandaarden. Met IE9 lijkt het bedrijf zijn leven te beteren. De nieuwe browser voldoet aan tal van standaarden, zoals HTML5, Cascading Style Sheets versie 3 (CCS3), ECMAScript5, Canvas en Scalable Vector Graphics (SVG).

Naar verwachting komt de definitieve versie van IE9 in de eerste helft van 2011 op de markt. Microsoft wil zich nog niet vastleggen op een datum.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!