Innovatie & Strategie

Cloud
Scott Guthrie

Microsoft hamert op gebruik van de cloud

De Ignite-conferentie van Microsoft (voorheen TechEd) probeert ook de laatste IT-beslissers te overtuigen.

Scott Guthrie © Microsoft
27 september 2016

De Ignite-conferentie van Microsoft (voorheen TechEd) probeert ook de laatste IT-beslissers te overtuigen.

De keynote van Microsofts Ignite conferentie was doorspekt van video's van IT'ers die vertelden hoe veel profijt ze hebben van het gebruik van cloudtoepassingen. Systeembeheer is veel eenvoudiger geworden waardoor meer tijd overblijft om aandacht te besteden aan het oplossen van vraagstukken van interne klanten.

Het gaat niet meer om de vraag waarom de cloud in te zetten maar meer om de vraag waarom nog toepassingen 'on premise' draaien. Tenminste dat lijkt de boodschap die Microsoft over probeert te brengen op de Ignite-conferentie, die gisteren in Atlanta van start ging. Er zijn natuurlijk situaties, bijvoorbeeld in verband met compliancy en kritische bedrijfsprocessen, waar het eigen datacentrum zijn rol niet snel verliest. Maar met elke vernieuwing in de cloud, vallen steeds meer redenen weg om er geen gebruik van te maken.

Om het schakelen in een hybride omgeving verder te vereenvoudigen werkt Microsoft aan Azure Stack. Scott Guthrie - bij Microsoft verantwoordelijk voor cloud en enterprise -  onthulde gisterenavond de tweede preview-versie, die nu ook verschillende systemen ondersteunt. In de eerste versie moest alles op een machine werken. Naar verwachting volgt de officiële release van Azure Stack halverwege volgend jaar. Een belangrijker aankondiging was het beschikbaar komen van de al veelbesproken Windows Server 2016 en  System Center 2016-versies. Vanaf 1 oktober is de nieuwe software te verkrijgen. 

Beveiliging krijgt een extra impuls

Er was gisterenavond ook veel aandacht voor beveiliging. Zo heeft Microsoft Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP) een standaard onderdeel gemaakt van de Windows besturingssystemen. WDATP is een verbeterde versie van Windows Defender en maakt gebruik van big data analyse om verdachte activiteiten te herkennen. WDATP kan nu ook samenwerken met Office 365 Advanced Threat Protection (ATP). Dat betekent dat WDATP nieuwe malware ontdekt, deze informatie gelijk beschikbaar is voor ATP om te controleren of de malware ook in inboxen voorkomt of via gemanipuleerde websites wordt aangeboden. De nieuwe versie met deze integratie komt begin volgend jaar als preview beschikbaar. ATP krijgt daarvoor de mogelijkheid verdachte sites te benaderen met een soort sandbox om eerst de gevaren in kaart te brengen. Voor deze actie maakt ATP gebruik van de cloud.

ATP krijgt verder de mogelijkheid het afleveren van e-mailberichten te scheiden van de aflevering van de bijlagen om deze eerst in de cloud te scannen op kwaadaardige code. De ontvanger krijgt gedurende dit proces een placeholder te zien. Wanner de analyse klaar, is kan de bijlage alsnog worden gedownload. ATP krijgt ook een taak in de bescherming van de andere applicaties in Office 365.

Analytics krijgt een steeds grotere rol

Zoals verwacht was het derde grote item van de keynote de inzet van intelligence op allerlei terreinen waar Microsoft actief is. Zo krijgen Word en Outlook de mogelijkheid allerlei gerelateerde content te zoeken bij een document of e-mail waar op dat moment aan wordt gewerkt. Het gaat bijvoorbeeld over gerelateerde grafieken en tabellen uit andere mail of documenten. Microsoft Graph is de toepassing die daar voor zorgt.

Het al langer bekende Delve Analytics is omgedoopt tot MyAnalytics geeft inzicht in eigen productiviteit en die van het eigen team. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.