Microsoft en ECABO werken aan certificaat in regulier ICT-onderwijs

17 oktober 2008
Volgens beide partijen is er meer aandacht nodig voor praktisch ICT-onderwijs, zodat afgestudeerden een betere aansluiting krijgen bij wat hun toekomstige werkgevers verlangen. Microsoft en ECABO menen dat een diploma dat voorzien is van een relevant Microsoft-certificaat, de kans op een baan in de ICT kan vergroten.
De samenwerking moet er ook toe leiden dat vertegenwoordigers van kleine en middelgrote bedrijven worden betrokken bij de ontwikkeling van de eisen waaraan een ICT-student zou moeten voldoen om zich een volwaardige plaats op de arbeidsmarkt te verwerven.

Maarten-Jan Vermeulen, academic relations manager bij Microsoft: “We denken dat we met de overeenkomst een stevige bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van het onderwijs binnen de ICT-sector.”
Joep Swagemakers, accountmanager ICT van kenniscentrum ECABO: “De overeenkomst met Microsoft brengt ons een grote stap dichter bij het ultieme doel: waardering van het bedrijfsleven voor nieuwe ICT-professionals, ook op mbo-niveau.”
Volgens Swagemakers is er op dit moment een oerwoud aan externe certificeringslijnen. “Potentiële leerlingen, studenten, opleiders maar ook het bedrijfsleven hebben onvoldoende inzicht hoe dit zich tot elkaar verhoudt. Werkgevers willen graag weten wat zo’n certificaat waard is. Met andere woorden: wat kan en weet een sollicitant die bij mij op de stoep staat? Om meer zekerheid te kunnen bieden, zijn wij deze samenwerking aangegaan.”

Eerder dit jaar ging ECABO een vergelijkbare samenwerkingsovereenkomst aan met Cisco. Swagemakers: “Op dit moment zijn er zo’n vijftig Cisco-academies binnen de muren van Regionale Opleidingen Centra (ROC’s). Hiermee wordt een dekkingsgraad van ongeveer 80 procent gehaald. Dat wil overigens niet zeggen dat al die leerlingen ook een Cisco-certificaat op zak hebben. Slechts enkele scholen certificeren op die manier. Om dat voor heel Nederland voor elkaar te krijgen, moet er nog heel wat werk verzet worden.” Hij denkt dat dit met name te maken heeft met het kostenplaatje. “De vraag is: wie gaat dit betalen? Ons uitgangspunt is in ieder geval dat de student of zijn ouders hiervoor niet op mogen draaien.”

Swagemakers weerspreekt de veelgehoorde kritiek dat het reguliere onderwijs zich met de deal overlevert aan de klauwen van Microsoft. “Dat doen we absoluut niet. Zoals gezegd werken we met meerdere partijen samen en willen we het aantal samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van certificering op korte termijn fors uitbreiden. Bovendien is een afgeronde mbo-ICT-opleiding veel meer dan een handjevol certificaten van leveranciers. Door de invoering van het competentiegericht onderwijs kunnen leerlingen bepaalde kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk toepassen in de praktijk.”
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!