Management

Security
Security overleg

Microsoft domineert in IT-beveiliging bij de overheid

Hoe zit de markt voor IT-beveiliging bij de overheid in elkaar?

© Shutterstock Gorodenkoff
14 juni 2022

Hoe zit de markt voor IT-beveiliging bij de overheid in elkaar?

ICT-bedrijven die zich richten op overheid en ook in security gespecialiseerd zijn, blijken relatief schaars. Dat dit middelgrote tot grote partijen zijn is niet verwonderlijk gezien de complexiteit van de overheids-IT. De digitale dreiging neemt duidelijk toe en noopt zowel opdrachtgever als ICT-leverancier tot vergaande maatregelen die steeds vaker bij wet vereist zijn.

Partner Navigator heeft op 1.251 ICT bedrijven die óf op het gebied van security actief zijn, óf zich richten op de overheid als branche. Het blijkt echter dat de ‘overlap’ tussen deze twee groepen vrij beperkt is.

Kijken we naar type ICT-bedrijven dat wel bij de overheid actief is met een beveiligingsaanbod dan vallen hardwareleveranciers, consultants en wederverkopers (resellers) op. Verder blijkt de omvang van de ICT-bedrijven een relatie te hebben met kans dat ze beveiliging leveren aan overheidsinstanties. Pas vanaf 50 FTE lijkt de overheid interesse te hebben in zo'n bedrijf.

Percentage bedrijven dat zich richt op overheid en beveiliging naar bedrijfsgrootte

22AG06 PN fig 01

In security-gespecialiseerde ICT bedrijven met meer dan 500 werknemers hebben in veel gevallen ook wel securitysolution-specialisten rondlopen bij de overheid. Bij de middelgrote bedrijven gaat het vaak om de levering van hardware en software.

Specialismen die ICT-bedrijven leveren aan de overheid

22AG06 PPN fig 02

De grote bedrijven zijn daarnaast ook betrokken bij advies, ondersteuning en implementatie. Vooral advies en ondersteuning op het gebied van security zijn belangrijk in de contracten met de overheid. Dat is niet vreemd is gezien de vaak complexe IT-omgevingen bij overheidsinstellingen.

Type dienstverlening dat ICT-bedrijven leveren aan de overheid

22AG06 PN fig 03

Microsoft heeft een zeer dominante positie in de overheidsmarkt. ICT-bedrijven die beveiliging leveren aan de overheid hebben zeer vaak een Microsoft partnership. Overigens verschilt de situatie op de overheidsmarkt daarin niet heel sterk ten opzichte van andere verticale markten.

Partnerships van ICT-bedrijven die IT-beveiliging leveren aan de overheid

22AG06 PN fig 04

De dienstverleners staan steeds meer onder druk om ook de eigen beveiliging op orde te hebben. Ze maken gebruik van tooling om het beheer te doen bij klanten. Daarmee zijn ze ook een interessant doelwit geworden voor criminelen die via de toeleveringsketen willen binnendringen bij hun slachtoffer. Goed overleg tussen dienstverlener en opdrachtgever wordt steeds belangrijker om deze uitdaging te hoofd te bieden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.