Beheer

Windows
Windows 10 privacy

Microsoft deelt jouw Windows 10-data met derden

Het is wellicht een goed idee om je telemetrie-instellingen in Windows 10 aan te passen.

© Pixabay CC0 Public Domain
25 november 2016

Het is wellicht een goed idee om je telemetrie-instellingen in Windows 10 aan te passen.

Er was eerder al veel om te doen: het verzamelen van gebruiksdata van Windows 10 door Microsoft. Recent sloot Microsoft een deal met FireEye waardoor dat bedrijf nu ook toegang krijgt tot die telemetriegegevens.

Microsoft sloot die deal om zijn Windows Defender in Windows 10 te versterken. In het onderdeel Advanced Threat Protection van dat beveiligingstool bouwt Microsoft FireEyes iSIGHT Threat Intelligence in. Dat ATP is het onderdeel van Windows Defender dat bedrijven in staat stelt om aanvallen te detecteren, onderzoeken en af te slaan.

In het kader van die deal krijgt FireEye inzicht in de telemetriegegevens die Microsoft verzamelt. Dat heeft op zich geen malicieuze doeleinden. Het gaat in principe alleen om gegevens over de werking van Windows 10 en eventuele problemen daarmee. Maar in het kader daarvan worden ook lijsten bijgehouden van de geïnstalleerde apps en gegevens over eventuele vastlopers. Daar kunnen in voorkomende gevallen ook persoonlijke gegevens bij vastgelegd worden.

De kans dat van dat soort gegevens misbruik wordt gemaakt lijkt miniem; ze worden in ieder geval ook niet met dat doel verzameld. Maar wie zich daar toch niet prettig bij voelt, kan het doorsturen van telemetriegegevens aan Microsoft beperken of uitschakelen. Standaard staat dat in Windows Home en Pro ingesteld op volledige gegevens, en in dat geval loop je een kleine kans dat gegevens uitlekken. Je kunt dat zelf veranderen door in instellingen te zoeken naar feedback en dan Feedback privacy-instellingen te openen. Onder Diagnose en gebruiksgegevens kun je dan de frequentie op Nooit zetten, als je niet wilt deelnemen aan het telemetrieprogramma. Ook bij d ekeuze Basic is er overigens geen kans dat gevoelige informatie doorgestuurd wordt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.