Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft deelt jouw Windows 10-data met derden

Microsoft sloot die deal om zijn Windows Defender in Windows 10 te versterken. In het onderdeel Advanced Threat Protection van dat beveiligingstool bouwt Microsoft FireEyes iSIGHT Threat Intelligence in. Dat ATP is het onderdeel van Windows Defender dat bedrijven in staat stelt om aanvallen te detecteren, onderzoeken en af te slaan.
Windows 10 privacy
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

In het kader van die deal krijgt FireEye inzicht in de telemetriegegevens die Microsoft verzamelt. Dat heeft op zich geen malicieuze doeleinden. Het gaat in principe alleen om gegevens over de werking van Windows 10 en eventuele problemen daarmee. Maar in het kader daarvan worden ook lijsten bijgehouden van de geïnstalleerde apps en gegevens over eventuele vastlopers. Daar kunnen in voorkomende gevallen ook persoonlijke gegevens bij vastgelegd worden.

De kans dat van dat soort gegevens misbruik wordt gemaakt lijkt miniem; ze worden in ieder geval ook niet met dat doel verzameld. Maar wie zich daar toch niet prettig bij voelt, kan het doorsturen van telemetriegegevens aan Microsoft beperken of uitschakelen. Standaard staat dat in Windows Home en Pro ingesteld op volledige gegevens, en in dat geval loop je een kleine kans dat gegevens uitlekken. Je kunt dat zelf veranderen door in instellingen te zoeken naar feedback en dan Feedback privacy-instellingen te openen. Onder Diagnose en gebruiksgegevens kun je dan de frequentie op Nooit zetten, als je niet wilt deelnemen aan het telemetrieprogramma. Ook bij d ekeuze Basic is er overigens geen kans dat gevoelige informatie doorgestuurd wordt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in