Management

Juridische zaken
troll

Microsoft creëert IP-scherm voor Azure-gebruikers

100.000 Microsoftpatenten moeten patentrollen de argumentatie bemoeilijken

© CC0 (Pixabay),  OpenClipart-Vectors
9 februari 2017

100.000 Microsoftpatenten moeten patentrollen de argumentatie bemoeilijken

Microsoft heeft voor gebruikers van z'n Azure cloudomgeving een set juridische zekerheden samengesteld die de gebruikers moet beschermen tegen IP-aanspraken van derden.

Het zogeheten Azure IP Advantage program is met name bedoeld voor bedrijven die in de Azure-omgeving van Microsoft open source programmatuur in uitvoering brengen. Daarvan is soms niet zeker of niet aantoonbaar dat de code niet is overgenomen uit IP-rechtelijk beschermde bronnen. Sommige bedrijven - 'patent Trolls' of 'non-practicing entities' - maken er een verdienmodel van om gebruikers van betwistbare open sourcecode te achtervolgen met licentieclaims die er niet om liegen. Het fenomeen dat in de on-premises wereld genoegzaam bekend is begint geleidelijk aan ook in de cloud de kop op te steken en kan voor bedrijven bijdragen aan de aarzelingen bij een te overwegen overstap naar de cloud.

Het Azure IP Advantage programma beschermt gebruiker op 2 manieren:

  • Om te beginnen werkt het programma als een verzekering: gebruikers die ondanks het in acht nemen van alle zorgvuldigheidsmaatregelen veroordeeld worden wegens schending van IP-recht binnen de Azure-infrastructuur, worden door Microsoft schadeloos gesteld.
  • Gebruikers mogen zich tegen claims van patent-trollen weren door zich te beroepen op bestaande patenten van Microsoft. Dat zijn er meer dan 100.000, waaruit ze vrijelijk mogen putten. 
    Mocht Microsoft er ooit toe komen zo'n patent dat door een Azure-gebruiker als bescherming wordt gehanteerd te verkopen aan een trol, dan blijft de licentie aan de Azure-gebruiker gewoon doorlopen. 

Het nadeel ligt natuurlijk ook hier besloten in het voordeel: organisaties die zich dankzij deze IP-bescherming veilig voelen in de cloud van Microsoft, zullen aarzelen om over te stappen naar een andere IaaS- of PaaS-provider die geen 100.000 beschermende softwarepatenten in de strijd kan werpen. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.