Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft bindt met nieuwe tool strijd aan met deepfakes

Microsoft is de strijd met deepfakes aangegaan. Het bedrijf heeft een nieuwe tool uitgebracht waarmee video's en foto's geanalyseerd kunnen worden, om te zien of ze gemanipuleerd zijn. De tool, die de naam Microsoft Video Authenticator draagt, kan onder meer ingezet worden bij verkiezingen en door nieuwsredacties.
vensters, Microsoft
© Pixabay
Pixabay

Deepfakes zijn video's, foto's en audiofragmenten die aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI) aangepast zijn, zodat het ten onrechte lijkt alsof iemand iets gezegd of gedaan heeft. Op die manier kan bijvoorbeeld nepnieuws verspreid worden. Het probleem is dat het vaak lastig is om te zien of iets gemanipuleerd is of niet.

De nieuwe Video Authenticator van Microsoft moet daar dus verandering in brengen. De tool kan een foto of video analyseren en bepalen of deze door AI gemanipuleerd is of niet. De tool geeft een score om aan te geven hoe groot de kans is dat er inderdaad sprake is van manipulatie, schrijft Microsoft in een blogbericht. In het geval van video's kan die score per frame veranderen, omdat niet altijd alle frames gemanipuleerd zijn. 

Hulp bij presidentsverkiezingen

Tom Burt, vice-president bij Microsoft, zegt tegenover Bloomberg dat de tool in eerste instantie beschikbaar wordt gemaakt voor politieke en media-organisaties die betrokken zijn bij "het democratische proces". Burt hoopt dat de tool op die manier al impact kan hebben in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. 

De verdere ontwikkeling van Video Authenticator is echter iets voor op de lange termijn. Wanneer en of de tool voor iedereen beschikbaar wordt, is dus nog onbekend. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in