Development

Software-ontwikkeling
Seattle

Microsoft belooft ontwikkelaars vloed aan AI-tools

Microsoft toonde gisteren nieuw gereedschap voor de inzet van Artificiële Intelligentie (AI).

Seattle © CC0 - Unsplash Ganapathy Kumar
11 mei 2017

Microsoft toonde gisteren nieuw gereedschap voor de inzet van Artificiële Intelligentie (AI).

De nieuwe mogelijkheden voor de inzet van AI waren onderdeel van een keynote op de 2017 Build ontwikkelaarsconferentie in Seattle waarin ook een nieuwe database-technologie in Azure werd aangekondigd. 

Microsoft voegde gisteren drie nieuwe application programming interfaces (API's) toe aan de Custom Speech and Language Understanding Intelligent Service (LUIS) API's. Het gaat om Bing Custom Search, Custom Vision Service and Custom Decision Service. Ze vormen onderdeel van Microsoft Cognitive Services, een serie met daarin 29 API's waarmee ontwikkelaars heel eenvoudig complexe functies kunnen toevoegen aan apps en andere software.

Van de 29 API's zijn er nu 12 al officieel beschikbaar. De rest is nog in de testfase maar komt binnen afzienbare termijn ook gereed. Volgens Microsoft is het Cognitive Services-programma een groot succes. Inmiddels gebruiken meer dan 568.000 ontwikkelaars in 60 landen de mogelijkheden die het programma biedt.

Het bedrijf introduceerde gisteren ook Cognitive Services Lab, dat ontwikkelaars in staat stelt nieuwe diensten al in een heel vroeg stadium van ontwikkeling te testen. Verschillende projecten in Cognitive Services Lab werden gepresenteerd zoals een API voor het berekenen van reistijden ( Project Abu-Dhabi) en route-optimalisatie, maar bijvoorbeeld ook een voor besturing via handgebaren (Project Prague).

Cognitive services is een onderdeel van Microsofts strategie om kunstmatige intelligentie toe te passen in interactie met gebruikers van apps en websites. Daartoe heeft Microsoft ook het Microsoft Bot Framework beschikbaar, dat is afgestemd op samenwerking met de Cognitive Services.

Snellere database

Een ander opmerkelijke aankondiging was de nieuwe database Cosmos DB die de huidige Document DB NoSQL database vervangt in Azure. Een Cosmos DB kan bijvoorbeeld gebruikt worden nog voor hij volledig is gerepliceerd. Dat verkort het latency-probleem in gedistribueerde databases.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.