Microsoft aangeklaagd wegens downgrade-vergoeding

16 februari 2009
Een pc-koopster is boos dat ze moest betalen om van Windows Vista terug te keren naar Windows XP. Ze heeft daarom Microsoft voor het gerecht gedaagd.
Emma Alvarado, de klaagster, moest een kleine 60 dollar betalen voor het downgraden naar Windows XP van haar Vista-pc. Ze meent dat dat soort prijzen alleen maar gevraagd kunnen worden door een marktmonopolist. Sterker nog, het feit dat Microsoft pc-leveranciers kon dwingen te stoppen met de verkoop van pc's met alleen Windows XP bewijst dat Microsoft een ongezonde greep heeft op de pc-markt die in strijd is met de Amerikaanse antitrustwetgeving, stelt Alvaredo: in een concurrerende markt had Microsoft zich dat nooit kunnen permitteren.

Alvarado claimt een niet gespecificeerd bedrag aan schadevergoeding en heeft de rechter ook gevraagd haar rechtrszaak de status 'class action suit' te geven. Als de rechter daarin toestemt, kan de rechtszaak gevoerd worden uit naam van alle betrokkenen, ook als die zich niet persoonlijk melden als partij. In dat geval kan de schade voor Microsoft bij een veroordeling behoorlijk oplopen. Volgens de processtukken heeft sinds het staken van de verkoop van Windows XP medio vorig jaar een derde van de kopers van een Windows Vista-pc ervoor gekozen om te downgraden naar XP, al is niet duidelijk waarop dat cijfer is gebaseerd.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.