Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft 365 updates komen voortaan onopgemerkt

Microsoft laat updates van de Office-suite Microsoft 365 voortaan in een 'stealth'-modus uitvoeren. Gebruikers worden zo niet meer gestoord in hun werkzaamheden en beheerder weten zeker dat ze het aanbrengen van beveiligingsupdates niet eindeloos uitstellen.
verlaten bureau
© Shutterstock
Shutterstock

Niemand zit te wachten op een melding op het scherm dat apps nodig moeten worden aangepast. Als je aan het werk bent, wil je daar niet mee stoppen en klik je de melding weg. Ben je klaar, vergeet je al snel dat de update op dat moment wel kan worden aangepast. Het gevolg is dat het soms dagen, weken of zelfs maanden duurt voordat de beveiligingsupdates overal in de organisatie zijn geïnstalleerd.

Microsoft zegt daar nu een oplossing voor te hebben gevonden, meldt The Register.  Updates van Microsoft 365-apps kunnen in het vervolg in de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs als de computer is vergrendeld, in de slaapstand staat of als apps worden gebruikt.

De nieuwe eigenschap heet 'update under lock', en Microsoft maakt daarvoor gebruik van de zelfontwikkelde streamingtechnologie Click-to-Run.

Update gaat ongemerkt

Wanneer apps uit de suite actief zijn op het moment dat de update wordt aangebracht, stopt de update-routine automatisch het programma en bewaart alle statusinformatie en in bewerking zijn de documenten. Nadat de update is uitgevoerd wordt de app weer teruggebracht in status van voor de update.

Microsoft verzekert dat de apps niet worden gestopt als er gevaar dreigt dat data verloren gaan, bijvoorbeeld als er macro's draaien of dat er wijzigingen in documenten niet zijn opgeslagen.

Geen beheeropties beschikbaar

De nieuwe eigenschap wordt van toepassingen voor gebruikers met een zakelijk abonnement op Microsoft 365, Visio of Project. Teams is uitgesloten van het nieuwe updateproces omdat dit een eigen routine daarvoor heeft. Voor consumentenversies van Office 2016, 2019 en 2021 gaat Microsoft de nieuwe werkwijze ook toepassen. Er is geen mogelijkheid om als administrator instellingen van update under lock te wijzigen. Microsoft zegt dat de procedure uitputtend is getest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in