Loopbaan

Carriere
werkplek

Met deze ICT-beroepen vind je vanuit de WW weer werk

Wat zijn de meest kansrijke ICT-beroepen voor 50-plussers in de WW?

16 januari 2019

Wat zijn de meest kansrijke ICT-beroepen voor 50-plussers in de WW?

Hoewel het voor oudere ICT’ers die hun baan verloren hebben lastiger is om weer aan de slag te gaan dan voor vijftigplussers uit andere beroepen, zijn er ICT-beroepen die meer kans bieden op werkhervatting dan andere. Om welke beroepen gaat het?

Van de 50-plussers die vanuit de WW weer een ICT-baan vinden, gaat de grootste groep (weer) aan de slag als software- of applicatieontwikkelaar of analist. Wel zijn de baankansen ook voor deze groep aanzienlijk geslonken ten opzichte van een jaar ervoor. Zo’n 48% van deze beroepsgroep die in de WW is beland, stroomt binnen een jaar weer de arbeidsmarkt op, terwijl dit een jaar ervoor nog 56% was.

Software is hot

De softwarehoek is sowieso het meest kansrijk, blijkt uit het feit dat ook applicatieprogrammeurs (44%) en web- en multimediaontwikkelaars (42%) van alle ICT-beroepen bovengemiddeld vaak weer werk vinden. Ten opzichte van andere beroepen is het overigens wel gemiddeld of zelfs iets onder het gemiddelde. Volgens Sascha Elzinga, woordvoerder bij UWV, komt dit door de kwalitatieve mismatch in de ICT. “ICT’ers in de WW – bovengemiddeld vaak 50-plussers, red. – beschikken mogelijk niet geheel over de juiste ICT-kennis die werkgevers zoeken.”

Oudere gebruikersondersteuners ICT op middelbaar niveau die in de WW zijn beland vinden van alle ICT’ers het minst vaak binnen een jaar weer een baan. Slechts 29% van hen komt binnen een jaar weer uit de WW. Ook oudere netwerkspecialisten hebben het zwaar: van de 50-plussers zonder baan met die achtergrond vond 32% binnen een jaar weer een baan, terwijl dit aandeel een jaar ervoor nog 42% was.

Dit zijn de werkhervattingspercentages binnen een jaar van ICT’ers tussen de 50 en 64 jaar:

5
Reacties
D. van 't Westeinde 19 januari 2019 13:51

Aanvulling: De graphic lijkt van UWV te komen; wat is de bron?

D. van 't Westeinde 19 januari 2019 13:46

Hier is omdenken ook erg handig, want als je de cijfers goed bekijkt kun je daar ook dit uit halen: Instroom mbo gebruikersondersteuners: Plus 3 procent (en niet 2 zoals in de graphic )
Instroom mbo 50+ algemeen: Plus 3 procent. Het hangt dus af van je insteek.

hcc 18 januari 2019 11:02

Vele ict-ers die in de jaren 80-90 zijn begonnen zijn inmiddels lid van de HCC computervereniging. Leden helpen leden met ict kennis op elk gebied. Domotica, IOT, Smartdevices en mobiele apparaten spelen een grote rol.
Op Windows gebied is er a.s zaterdag b.v. een Hyper-v workshop in Holleblok 2 te Huizen voor geïnteresseerde die Gratis voor iedereen te bezoeken is ook al ben je geen lid. En a.s. dinsdag middag gaan we in de Dukdalf te Lelystad met 3D printen aan de slag. Een hoop 60+ -ers leren hier een hoop bij. Ik zou zeggen join de club en wordt hcc-lid.

Chote 17 januari 2019 10:41

Ik ben 60 jaar oud, 3 jaar geleden ontslagen , na uwv geen werk , Is het nog mogelijk via ict voor een werk ?
Mvg .
Chander .

Numo Quest 17 januari 2019 05:41

Met alle Respect voor de auteur ..... om te beginnen ...

Veel van de AG publicaties gaan vooral over commerciele zaken maar niet de essentie en principes van automatiseren.

Dat blijft mij bevreemden en verbazen want 85% van de IT professionals en 99% van de andere professionals in de automatisering, weten niet eens wat automatiseren is. Als je sinds 2007 vooral commercieel aan het hypen bent, met zg 'nieuwe' realiteiten, producten, methoden, maar niets weet van automatiseren, dan heeft u hier uw basis van alle mismatches, van alle niet werkende in de ww zittende 'professionals'.

Als je namelijk niet weet dat digitaal en mechanische automatisering niet nieuw is, maar wel exact, lees:

100% Voorspelbaar!

Dan heb je hier de basis van het hele probleem. Degene die nu nog thuis zit is geen slachtoffer. Die moet bij zichzelf te rade gaan, ben ik een automatiserings professional met toevoegende waarde voor een organisatie of ga ik iets anders doen.

In het eerste geval moet je aan de bak en jezelf bij scholen en in de tweede plaats jezelf bij organisaties in de kijker spelen. Niet bij een recruiter, HR profesional, vooral bij elkaar. Groep samen, verzamel je en ga dan de markt op.

Maar allereerst....

Weet dat digitale en mechanische automatisering 100% voorspelbaar is. Als je dit afzet tegen de commercie wat de klok slaat, weet wat de IT/ICT/Iot in 2019 te wachten staat....

Success!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.