Overslaan en naar de inhoud gaan

Met AI kan ontwerp gebruikersinteractie veel simpeler

Ontwerpers van gebruikerservaringen (UX-designers) doen er goed aan zich te verdiepen in de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt in hun vak. AI kan de applicatiegebruikers van heel veel onnodige handelingen verlossen en zo het gebruik van de applicatie prettiger maken.
AI driven Design
© Awwwards.com
Awwwards.com

Dat is kort samengevat de boodschap die Joël van Bodegraven - product-ontwerper bij Ayden - samen met een aantal gastauteurs van onder meer Adobe uiteenzet in vier boekjes (e-books). Elk boekje behandelt een specifiek thema. Zo komt in het eerste aan de orde hoe AI kan helpen bij het zoeken maar ook het 'cureren' van data, ofwel het filteren van de meest waardevolle gegevens. AI heeft in die hoedanigheid de functie van assistent.

Van Bodegraven komt tot de aanbeveling dat UX-ontwerpers er naar moeten streven gebruikers zo min mogelijk lastig te vallen met vragen om input door zo veel mogelijk handelingen te automatiseren.

Een tweede constatering is dat de gebruikersinterface een belangrijke rol speelt in het kweken van vertrouwen in de applicatie. Het UX-ontwerp moet daarom de gebruiker mogelijkheden bieden gegevens te beheren en aan te passen.

Menselijke interactie werkt goed

Mensen blijken heel goed te reageren op ontwerpen waarbij de gebruikersinterface 'menselijk' overkomt. De auteurs halen daarbij onderzoek aan dat Google deed naar de interactie met Google Home. Ze zien het apparaat vaak als een mens en zeggen bijvoorbeeld 'sorry' als een opdracht verkeerd is begrepen of 'bedankt' als de Google Home met een waardevol antwoord komt.

Maar streven naar eenvoud door de inzet van AI, is wel de belangrijkste aanbeveling. Door de overweldigende hoeveelheid prikkels die mensen in de huidige wereld ontvangen blijft er weinig ruimte over om 'in het moment te leven', volgens Van Bodegraven. UX-designers kunnen een rol spelen in de verbetering van die situatie door onnodige beslissingen weg te nemen en zo het aantal keuzes dat moet worden gemaakt, te minimaliseren. "Daardoor ontstaat voor gebruikers ruimte in het hoofd en dat kan uiteindelijk leiden tot de ontdekking van dingen waar we nog niet aan hadden gedacht." De inzet van AI kan daar een belangrijke rol in spelen, volgens Van Bodegraven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in