Development

Artificial Intelligence
AI driven Design

Met AI kan ontwerp gebruikersinteractie veel simpeler

Kunstmatie Intelligentie kan gebruikerservaring enorm verbeteren.

27 juli 2020

Kunstmatie Intelligentie kan gebruikerservaring enorm verbeteren.

Ontwerpers van gebruikerservaringen (UX-designers) doen er goed aan zich te verdiepen in de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt in hun vak. AI kan de applicatiegebruikers van heel veel onnodige handelingen verlossen en zo het gebruik van de applicatie prettiger maken.

Dat is kort samengevat de boodschap die Joël van Bodegraven - product-ontwerper bij Ayden - samen met een aantal gastauteurs van onder meer Adobe uiteenzet in vier boekjes (e-books). Elk boekje behandelt een specifiek thema. Zo komt in het eerste aan de orde hoe AI kan helpen bij het zoeken maar ook het 'cureren' van data, ofwel het filteren van de meest waardevolle gegevens. AI heeft in die hoedanigheid de functie van assistent.

Van Bodegraven komt tot de aanbeveling dat UX-ontwerpers er naar moeten streven gebruikers zo min mogelijk lastig te vallen met vragen om input door zo veel mogelijk handelingen te automatiseren.

Een tweede constatering is dat de gebruikersinterface een belangrijke rol speelt in het kweken van vertrouwen in de applicatie. Het UX-ontwerp moet daarom de gebruiker mogelijkheden bieden gegevens te beheren en aan te passen.

Menselijke interactie werkt goed

Mensen blijken heel goed te reageren op ontwerpen waarbij de gebruikersinterface 'menselijk' overkomt. De auteurs halen daarbij onderzoek aan dat Google deed naar de interactie met Google Home. Ze zien het apparaat vaak als een mens en zeggen bijvoorbeeld 'sorry' als een opdracht verkeerd is begrepen of 'bedankt' als de Google Home met een waardevol antwoord komt.

Maar streven naar eenvoud door de inzet van AI, is wel de belangrijkste aanbeveling. Door de overweldigende hoeveelheid prikkels die mensen in de huidige wereld ontvangen blijft er weinig ruimte over om 'in het moment te leven', volgens Van Bodegraven. UX-designers kunnen een rol spelen in de verbetering van die situatie door onnodige beslissingen weg te nemen en zo het aantal keuzes dat moet worden gemaakt, te minimaliseren. "Daardoor ontstaat voor gebruikers ruimte in het hoofd en dat kan uiteindelijk leiden tot de ontdekking van dingen waar we nog niet aan hadden gedacht." De inzet van AI kan daar een belangrijke rol in spelen, volgens Van Bodegraven.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.