Management

Carriere
Mentor helpt anderen

Mentoren bij startup hubs: ‘Het trekt je uit je eigen referentiekader’

Startups helpen als ervaren expert is win-winsituatie.

22 september 2022

Startups helpen als ervaren expert is win-winsituatie.

Nederland telt tegenwoordig diverse startup hubs, waar beginnende bedrijven kantoorruimte kunnen huren en hulp kunnen krijgen van ervaren experts. Ook diverse IT’ers en ondernemers in de IT-wereld dragen hier hun steentje bij, door startups als mentor bij te staan.

Een goed idee is slechts het begin van een bedrijf. Wie er écht mee aan de slag wil, moet ook nadenken over de bedrijfsvoering en de toekomst van de onderneming. Hoe bereik je je klanten? Is jouw idee wel iets waar echt behoefte aan is in de markt? Hoe ga je om met je financiën? En hoe pak je HR-zaken of marketing aan? Het zijn slechts een paar van de vraagstukken waar je als jong bedrijf al snel tegenaan loopt, en waar je nog niet altijd een antwoord op hebt.

Dat is één van de redenen dat een startup hub, incubator of accelerator interessant kan zijn wanneer je een bedrijf begint. Allereerst zit je in zo’n hub met meerdere jonge bedrijven bij elkaar, wat betekent dat je ervaringen uit kunt wisselen en je netwerk kunt laten groeien. Daarnaast helpt zo’n programma je vaak aan je eerste investeerders. En je kunt hulp krijgen van ervaren experts, ook wel mentoren of coaches genoemd. Dit zijn vaak (voormalige) ondernemers, C-level experts bij bedrijven of experts op gebieden als marketing, IT of juridische zaken.

Roelof Reineman, freelance IT-consultant  in de energiesector, is zo’n mentor. Hij helpt bedrijven bij zowel accelerator Rockstart als hub Utrecht Inc. “In de meest platte zin van het woord adviseer je als mentor startups en mensen over hoe ze bepaalde dingen op kunnen lossen”, vertelt hij aan AG Connect. “Dat kan hands-on met de techniek zijn, vanuit de business of hoe je bijvoorbeeld duiding geeft aan marketing. Maar het blijft een mentorrol. Zij zijn de startup, dus het is hun feestje. Ik geef alleen advies, waarmee je mag doen wat je wil. Het staat hen dus vrij om zelf, al dan niet bewust, fouten te maken.”

Zelf ook leren

Diverse mentoren komen met dit soort hubs in aanraking via hun werk. Reineman leerde Rockstart kennen toen zijn toenmalige werkgever Eneco een partnership met ze aanging. Toen die partnership stopte, besloot hij zichzelf aan te melden. “Ik woon in Utrecht, dus ik heb me ook bij Utrecht Inc aangemeld. En ik ben betrokken bij de Startup Leap.” En ook Martin de Vries, CISO bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en mentor bij zowel Rockstart als Startupbootcamp, kwam via zijn werk met het mentorschap in aanraking. Hij werkte destijds bij de Rabobank en kwam zo bij Startupbootcamp terecht. Via de TU/e kwam daar later Rockstart bij.

Maar voor Maurits Dijkgraaf, directeur en business strategist bij PAQT.com en medeoprichter van Vendr, liep dat iets anders. Hij volgde zelf ooit het programma van UtrechtInc en is ook bij diverse angel investment-rondes geweest. Later besloot hij zelf mentor te worden. Hij is nu aangesloten bij UtrechtInc, maar helpt tegenwoordig vooral startups vanuit zijn eigen netwerk.

Opvallend is dat alle drie de mentoren zelf ook veel uit het mentorschap halen. De Vries vindt met name de discussies met startups interessant. “Het is echt niet zo dat ik daar alleen dingen loop te verkondigen, het gaat juist om de wisselwerking. En het is heel verfrissend om een beeld te krijgen van hoe een startup werkt en hoe men  daarmee omgaat. Het verrijkt je beeld.”

Dijkgraaf is het daarmee eens: “Startups hebben hele andere ideeën en invalshoeken dan ik dat heb. Deze mensen zijn vaak jonger, zitten in een andere wereld en hebben een ander referentiekader”, legt hij uit. Zelf is hij ook nog maar 34 jaar oud, maar de twintigers die hij om zich heen heeft, staan toch anders in de wereld, merkt hij. “Op die leeftijd heb je vaak minder ervaring of een opener beeld van hoe de wereld in elkaar zit en je hebt een gunfactor. Je hebt minder kosten en verplichtingen, dus je kunt ook meer. Je kunt met minder geld meer proberen en je hebt gewoon meer tijd.” Door met zulke mensen in gesprek te gaan, dwingt Dijkgraaf zichzelf naar eigen zeggen om buiten zijn eigen referentiekader te kijken.

Wat als je succesvol bent?

Alle mentoren geven vooral advies vanuit hun eigen expertise. Reineman helpt dus vooral op het gebied van blockchain en kunstmatige intelligentie, maar ook op het gebied van bedrijfsvoering. “De meeste adviezen zitten op een heel basaal niveau: luister naar je klant en kom uit je eigen hoofd. En zorg dat je een bepaald plan hebt voor je product of dienst. Toets je aannames.”

Ook Dijkgraaf merkt dat er veel toegevoegde waarde rondom dit soort uitdagingen zit. “Ik denk dat veel startups zich echt op hun idee focussen, maar zich niet realiseren dat er ook nog een heel bedrijf omheen moet komen. Ik zie vaak dat het wel lukt om wat op te zetten, maar dat de opschaal fase daarna lastig gaat. Dus ik help startups om iets groter te denken, want ik weet hoe het is om door die fase heen te komen.”

Toch is ook vakinhoudelijke kennis hard nodig, merkt De Vries. Hij geeft veelal presentaties aan startups over cybersecurity, waarna de jonge bedrijven een sjabloon krijgen waarmee ze zelf risico’s in kaart kunnen brengen “Enerzijds probeer ik security onder de aandacht te brengen binnenin innovatie, aan de andere kant kun je natuurlijk ook op securityvlak zelf innoveren. Vanuit mijn expertise help ik daarbij. Want innoveren is prima, maar het maakt de risico’s er niet minder om.” Bovendien is security steeds belangrijker voor investeerders. “Die stellen gewoon hele vervelende securityvragen. Je hoeft niet vanaf dag één alles op orde te hebben, maar je moet wel laten zien dat je hier serieus mee bezig bent. Als je dat aan startups vertelt, snappen ze wel dat je hier aandacht aan moet besteden.”

Paar uur per maand

De drie mentoren zijn voor startups een enorme bron van informatie, maar toch zijn ze weinig tijd kwijt aan hun mentorschap. Zowel Reineman als De Vries zijn namelijk meer expertmentoren, die niet aan een specifieke startup gekoppeld worden, maar voor iedereen bereikbaar zijn voor informatie. “Als ik een paar keer per maand één tot twee uur met een startup praat, is het al veel. In die tijd kun je al best veel bereiken”, aldus De Vries. Reineman schat in maandelijks tussen de vier en acht uur kwijt te zijn aan het mentoren van startups.

Dijkgraaf is tegenwoordig minder actief in echte hubs. “Ik merkte in mijn startups dat na de opstartfase er al snel investeerders betrokken raakten, die namen dan de coaching over. . Ik heb veel erg interessante mensen gesproken, maar die waren dan al heel snel weer uit beeld.” Hij spreekt daarom vooral startups om zich heen. “Ik word vaak door mensen uit mijn netwerk gebeld. De deur staat hier altijd open, ik vind het erg leuk om nieuwe ideeën te horen en ik ben sinds kort actief bij de SaaS-bazen, een netwerk met veel software ondernemers.

Hoewel het werk ze weinig tijd kost, vinden ze het alle drie wel erg belangrijk, ook voor hun eigen ontwikkeling. “De markt draait tegenwoordig niet om hoe je iets kunt bouwen, maar om hoe je iets in de markt zet. Dat leer je alleen maar door up-to-date te blijven. Maar de markt gaat zo snel, dat kun je zelf niet bijhouden. Dus ik denk dat als je alleen maar op kantoor blijft zitten, je kennis binnen twee jaar enorm verouderd is”, aldus Dijkgraaf. “Via zo’n mentorschap blijf je jong qua ideeën.”

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (september 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.