Innovatie & Strategie

Procesmanagement
Samenwerking tussen mens en technologie zorgt voor meer dan alleen efficiency

Mens en technologie samen zorgt voor meer dan efficiency

Technologie zal banen blijven transformeren. Het vervangt geen mensen.

© Microsoft
15 maart 2021

In Iron Man (film uit 2008) maakt een slim pantser hoofdpersoon Tony Stark een superheld, die uiteindelijk de wereld redt. Professor David Romero van de Tecnológico de Monterrey University in Mexico ziet zo’n samenwerking tussen mens en technologie wel zitten.

“Het gaat niet om technologie tegen mensen”, zegt hij. “Als we nieuwe technologie zoals robots of artificial intelligence laten samenwerken met de mens, bereiken we een niveau van efficiency of productiviteit dat een technologie of mens alleen niet kan bereiken.” Dat klinkt misschien als sciencefiction. “Maar daar worden wij wetenschappers door geïnspireerd. En andersom voedt de wetenschap weer schrijvers en filmmakers.”

Mens centraal

Romero doet onderzoek naar de interactie tussen mens en technologie in productieomgevingen, met het oog op sociale duurzaamheid. In 2016 bedacht hij samen met een groep internationale collega’s het concept Operator 4.0. Dit idee werd later door de Europese Commissie en het World Economic Forum onderschreven in een visie van een meer sociaal duurzame industrie 4.0 en opkomende industrie 5.0. Het achterliggende idee is dat de mens centraal moet staan bij de toepassing van technologie en ze moeten zich erdoor gesterkt voelen om aan het stuur te zitten van een betere werktoekomst. “Bij de operator 4.0 worden taken niet volledig geautomatiseerd, maar de operator wordt uitgebreid met technologie. Het gaat om een rijkere samenwerking tussen technologie en mens.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!