Mendix laat scrum-teams beter communiceren via sociaal netwerk

29 april 2011

“We claimen dat we vijf tot tien maal sneller zijn dan de traditionele methoden van programmaontwikkeling. Bovendien houden we er meteen al rekening mee dat de eisen aan een applicatie gaan veranderen”, zegt Roos.

Sinds deze week heeft Mendix een nieuw online collaboratietool gereed om het uitwisselen van gegevens tussen de projectdeelnemers in de zogeheten scrum-fase nog beter en sneller te laten verlopen. Een scrum is een korte bijeenkomst van alle betrokkenen bij een ontwikkelingsproject. “We hebben de tool Sprintr genoemd, bewust zonder een e in de laatste lettergreep. Zie het als een combinatie van sociale media en ontwikkelingsgereedschappen, zeg maar ‘Facebook meets MS Project’. Hier volgen we een volledige cloudaanpak en de deelnemers aan het projectteam kunnen dus overal ter wereld hun bijdrage leveren aan de communicatie.”

Voor Sprintr heeft Mendix een geheel nieuwe webstructuur in het leven geroepen, compleet met eigen website. “Daarvoor hebben we wel wat moeite moeten doen, want het bleek dat de naam sprintr.com al gereserveerd was door een bureau. Toen we trouwens met Mendix begonnen, bleek dat die domeinnaam – en dan zowel in .com als in .nl – nog geheel vrij was. En dat was redelijk uniek voor zo’n korte naam”, zegt Roos.

Voortschrijdend inzicht
Dat een organisatie waarvoor een nieuwe applicatie wordt gemaakt opeens met andere eisen komt aanzetten, is geen kwestie van boze opzet. Roos: “Het heeft veel meer te maken met voortschrijdend inzicht, zodat ze zien wat er nog meer mogelijk is en hun requirements daarop aanpassen. En bij onze methode, waarbij een hoge snelheid voorop staat, komt dat inzicht nu eenmaal een stuk sneller opzetten dan bij de traditionele aanpak.”

In de praktijk kan met behulp van het Mendix-platform binnen een week een eerste versie van de applicatie worden gemaakt, waarbij het resultaat direct aan te passen is aan veranderende eisen. Roos: “Het is daarbij de kunst om de focus te leggen op de maatwerkbehoeften en die boven op reeds aanwezige systemen te implementeren. Dat kan een bestaande applicatie zijn op basis van SAP, Oracle of Infor en het maakt dan niet uit hoe complex die basis is. Eigenlijk zoeken we naar zo rigide mogelijke systemen, zodat we kunnen laten zien hoe snel je die met Mendix kunt aanpassen en uitbreiden.”

Bij een ontwikkelingsproject is het van belang dat de betrokkenen zo goed mogelijk met elkaar communiceren, zodat de neuzen dezelfde kant op staan. In de praktijk wordt dat vaak gedaan in de vorm van een soort staande receptie. De betrokkenen komen bij elkaar en voeren staand overleg. “Dat heeft als voordeel,” zegt Roos, “dat de vergadering zo kort mogelijk duurt en dat de deelnemers doordrongen raken van alle aspecten van het project.”

Cloud
Een project bestaat uit vier stappen, die met hoge snelheid cyclisch worden doorlopen. De eerste is een Sprintr-sessie, waarbij de business requirements door het team, bestaande uit zowel business- als IT-medewerkers, beknopt worden opgesteld. Roos: “De tweede stap is om die requirements te vertalen naar visuele businessmodellen met data, workflows, schermen en businesslogica.”

In de derde stap wordt, volledig automatisch met één druk op de knop, een cloudapplicatie gegenereerd, de zogeheten deployment. “En dat is het moment waarop degene die het bevel voert over het project op de knop drukt en de complete applicatie wordt gegenereerd. Het drukken op de knop zal doorgaans worden gedaan door de IT-afdeling, zodat de mensen daar weten wat er gebeurt en zij niet voor verrassingen komen te staan. De laatste tijd lijkt het wel alsof de business de overhand krijgt op de IT. Mensen hebben vaak eigen ideeën en zijn niet zo bereid om te wachten op een IT-afdeling. Ze zijn dan wel geneigd om het ‘zelf even te doen’. Door de verantwoordelijkheid bij de IT-afdeling te leggen, voorkom je dat”, zegt Roos.

In de laatste stap worden nieuwe inzichten aan de hand van een werkende applicatie teruggekoppeld naar het team, waarna de hele cyclus weer opnieuw kan worden doorlopen.

Mendix heeft bewust gekozen voor de cloud als platform. “In Nederland zijn we daar misschien nog een beetje huiverig voor, in de Verenigde Staten is het gewoon een eis. Als je werkwijze niet overweg kan met de cloud, dan kun je het in de Vernigde Staten wel vergeten. Dat land wordt een van onze speerpunten voor de komende tijd. We zijn van plan om daar zeer sterk te groeien, net zoals we in de Benelux en Zuid-Afrika al hebben gedaan”, aldus Roos.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!