Development

Software-ontwikkeling
onderhoudbaar programmeren

Mendix laat kwaliteit van software realtime meten

© Pixabay, CCO public domain
16 december 2015
Mendix, aanbieder van Platform-as-a-Service (PaaS), heeft een contract gesloten met de Software Improvement Group (SIG). Dit heeft al geresulteerd in de ‘Mendix Application Quality Monitor’, die volgende week beschikbaar komt.

De Mendix Application Quality Monitor stelt klanten in staat de kwaliteit van de software proactief en dagelijks te monitoren. Gebruikers kunnen hiermee de zogenaamde technical debt elimineren, ook verbetert het onderhoud en worden de lifecycle-kosten minder.

Hoe werkt het?

De Application Quality Monitor is een dienst van Mendix, gebaseerd op software van SIG. Deze voert een statische analyse van Mendix-applicatiemodellen uit, conform de ISO 25010 standaard voor onderhoudbaarheid. De analyse heeft betrekking op de belangrijkste aspecten van de applicatie.

Aspecten

Zo wordt gekeken naar de mate waarin de applicatie te analyseren valt, de aanpasbaarheid en de modulariteit. De techniek beoordeelt de applicatie op parameters als volume, duplicatie, unit-complexiteit en onderlinge afhankelijkheden. Een dashboard geeft inzicht in de kwaliteit op een schaal van 1 tot 5. Eventuele knelpunten waar verder onderzoek noodzakelijk is worden gesignaleerd. De ratings zijn gebaseerd op benchmarks van duizenden projecten.

Problemen oplossen

“Onderzoek laat zien dat er een duidelijk verband is tussen enerzijds de kosten en de inspanning die nodig zijn om applicatieproblemen op te lossen en verbeteringen door te voeren en anderzijds de rating van de onderhoudbaarheid van de applicatie. De tijd die het kost om een probleem op te lossen en verbeteringen door te voeren, stijgt exponentieel voor applicaties met een lage rating”, zegt Joost Visser, hoofd Research bij SIG en professor Large Scale Software Systems aan de Radboud Universiteit.

 

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.