Innovatie & Strategie

Privacy
camera's

'Meldingen camera's met gezichtsherkenning overspoelen AP'

Privacytoezichthouder krijgt steeds meer meldingen, maar mist capaciteit.

© Eagle Eye Networks
23 november 2020

Privacytoezichthouder krijgt steeds meer meldingen, maar mist capaciteit.

Het aantal meldingen van camera's met gezichtsherkenning dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) binnenkrijgt, neemt flink toe. In veel gevallen is gebruik van die tech-voorzieningen in de publieke ruimte niet toegestaan. Privacytoezichthouder AP mist capaciteit om dit aan te pakken, meldt BNR.

De door BNR geconstateerde toename aan meldingen over camera's met gezichtsherkenning in de publieke ruimte wordt onderschreven door Bits of Freedom. Die digitale burgerrechtenorganisatie ziet steeds meer signalen over de toepassing van deze privacybepalende technologie in onder meer winkels en horeca. Daarnaast komt gezichtsherkenning ook op in slimme deurbellen, in dashcams en bij pilotprojecten in bijvoorbeeld stadions.

Privacyschending en boete

"Het grootste probleem is dat je precies kunt zien wie er aanwezig zijn. Zo staan er veel meer rechten op het spel dan alleen het recht op privacy, vooral als het wordt toegepast in de openbare ruimte", verklaart beleidsadviseur Lotte Houwing van Bits of Freedom. Haar waarschuwende woorden bij BNR krijgen toelichting van beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter. Hij legt uit dat beelden van camera's met gezichtsherkenning alleen in zéér uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden.

"Een supermarkt die op die manier denkt een winkeldief te herkennen, daar kan de ondernemer in de meeste gevallen geen gebruik van maken." Naast de relatieve nutteloosheid speelt er ook nog een risico, voor de gebruikende onderneming. "Er staan ook hele hoge boetes op van de Autoriteit Persoonsgegevens, die kunnen oplopen tot 4 procent van je wereldwijde omzet."

Regels (niet) kennen

Praktisch probleem daarbij is dat die privacytoezichthouder kampt met capaciteitstekort. Dit enerzijds door technologische ontwikkelingen, zoals betaalbare gezichtsherkenning, en anderzijds door juridische ontwikkelingen, zoals databeschermingswet AVG. De AP heeft eind vorige maand al aangekondigd dat het een voorlichtingscampagne gaat geven om gezichtsherkenningscamera's 'terug te dringen'. Organisaties weten vaak niet goed wat de regels op dit gebied zijn, aldus de toezichthouder.

2
Reacties
Pietertje 23 november 2020 13:09

Dus ineens moeten er camera's met gezichtsherkenning komen? Gaan we helemaal de Chinese toer op? Stel dat je in een crisismoment iets / ooit gestolen hebt uit een winkel. Dan kan het dus zijn dat je landelijk/europees niet meer in de winkels binnen mag, ongeacht of je ondertussen je zaken op orde hebt of niet. En laten we aub niet beginnen over "als je niks te verbergen hebt..." Nee, verbieden die handel. Ik zie enkel geldige toepassingen in bv toegang tot beveiligde zones (kerncentrales, medicijnen, militair)

Peter Mul 23 november 2020 12:31

Borden in mijn panden met de tekst: "Voor uw en onze veiligheid maken en bewaren onze beveiligingscamera's opnames van uw gezicht. Als u dat niet wilt, of dat verhinderd door gehele of gedeeltelijke gezichtsbedekking, maak dan aub gebruik van onze webwinkels of blijf verplicht buiten." lossen het probleem waarschijnlijk op.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.