Beheer

Windows
Windows 10

Mei-update Windows 10 botst met Chrome

Lente-update voor Windows 10 brengt buggy gedrag voor Google-browser Chrome.

© Microsoft
17 juni 2020

Lente-update voor Windows 10 brengt buggy gedrag voor Google-browser Chrome.

De huidige lente-release voor Windows 10 blijkt een verandering te bevatten voor gebruikersaccounts waardoor Chrome-gebruikers last kunnen krijgen van inlog- en synchronisatieproblemen. Dit probleem blijkt al maanden bekend te zijn bij Google, maar is eerst afgewezen om te worden gefixt aangezien het probleem bij Windows zou liggen. De status van deze bugmelding is nu 'untriaged' en ondertussen versnelt Microsoft de uitrol van de mei-update (ook wel bekend als Windows 10 2004).

De bug komt erop neer dat de TokenService niet goed wordt geladen, waardoor cookies en synchronisatie in Google's webbrowser Chrome worden gereset. Voor eindgebruikers komt dit erop neer dat ze telkens worden uitgelogd op online-diensten en websites, plus dat hun wachtwoorden daarvoor kunnen worden vergeten door de browser. Verder wordt synchronisatie van gebruikersdata op pauze gezet, wat ook browserextensies van derde partijen raakt. Soms worden extensies zelfs geheel gewist uit de browser.

Fixverantwoordelijkheid

De melding voor deze bug stamt al van april, zo weet Forbes nu te melden. Enkele gebruikers die al met de proefversie van Windows 10 2004 aan de slag gingen, liepen toen aan tegen dit inlog- en synchronisatieprobleem met Chrome. Het browserontwikkelteam van Google heeft het ticket aanvankelijk gesloten, met het oordeel 'WontFix'. De eigenlijke oorzaak zou namelijk in de lente-update voor Windows 10 zitten, en dus zou fixen de verantwoordelijkheid van Microsoft zijn.

Nu blijkt dat de bug nog altijd aanwezig is, zo ontdekken gewone gebruikers die de definitieve release van de lente-update op hun computers draaien. Google erkent dit en heeft de bugmelding officieel heropend.

2
Reacties
Ronald van Klaveren 27 juli 2020 12:06

Zowel een probleem met Chrome als met de nieuwe Edge; wachtwoorden worden niet onthouden!

Enno Borgsteede 18 juni 2020 19:29

Ik heb vorige week bij mijn vriendin gezien, dat die reset van cookies ook gebeurt in Edge, en dan bedoel ik daarbij de nieuwe Edge, met Chromium inside.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.