Innovatie & Strategie

Juridische zaken
contract

Mega-deal Microsoft Rijk roept verzet op

De open source-gemeenschap en Novell zoeken juridische wegen om een mega-contract tussen Microsoft en de overheid tegen te houden. Ook een viertal fracties in de Tweede Kamer heeft vragen.

© CC 2.0 Generic,  delphinmedia
9 december 2004

Het nieuws dat de overheid en Microsoft een mantelcontract willen sluiten waarin de licenties voor 245.000 werkplekken bij het Rijk en een aantal gemeenten tot 2009 worden geregeld, heeft voor flinke opschudding gezorgd in de open source software-wereld en bij de concurrentie. Vertegenwoordigers van de open source-gemeenschap wijzen minister De Graaf er in een open brief op dat de overeenkomst strijdig zou zijn met de uitgangspunten van de nieuwe inkoopstrategie, die transparantie, interoperabiliteit en doorbreken van de ‘vendor lock-in’ voorschrijft.

Meer licenties dan Rijkswerkplekken

Eén van de ondertekenaars, Valentijn Sessink van OpenOffice.nl, wijst erop dat er meer licenties worden afgenomen dan er werkplekken zijn bij het Rijk. "Volgens een bron bij de overheid kunnen die gebruikt worden om in een later stadium andere overheidsorganisaties van licenties te voorzien zonder dat hoeft te worden aanbesteed onder het motto: we hadden de licenties al in huis." Verschillende open source-organisaties onderzoeken of juridische stappen kunnen worden ondernomen omdat het aanbestedingsrecht niet gevolgd zou worden.

Softwarebedrijf Novell heeft ook juristen ingeschakeld, aldus director alliances Steef Teeuwen. "Novell heeft een raamovereenkomst met de staat en had graag via een aanbestedingsprocedure producten en diensten willen aanbieden. Wij nodigen de overheid alsnog uit voor een vrijblijvende second opinion." Novell telt 250 van de pakweg 470 gemeenten onder haar klanten en vreest een deel daarvan kwijt te raken als de gemeenten ‘meeliften’ met het Rijk.

'Smart buyers team'

Een viertal fracties in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie, die samen het ‘smart buyers team’ vormen. SP, Groen Links, PvdA en D’66 willen onder andere weten of de Europese aanbestedingsprocedure is gevolgd en hoe de afname van licenties voor alle werkplekken valt te rijmen met de motie Vendrik, die de overheid oproept nadrukkelijk naar open source-software te kijken.

Maarten Haverkamp van de CDA echter vindt het positief dat het Rijk ‘verstandig inkoopt en de marktmacht gebruikt, zeker als lokale overheden meedelen’. "Bovendien hebben de departementen tot een bepaald bedrag zelf zeggenschap over bestedingen voor bedrijfsvoering. Voorwaarde is wel dat niet in strijd met de Europese aanbestedingsregels wordt gehandeld."

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!