Loopbaan

Carriere
droombaan

Meeste ICT-vacatures voor systeembeheerders

Andere specialismen meer gevraagd, maar werkgevers werven op andere manieren.

3 januari 2019

Andere specialismen meer gevraagd, maar werkgevers werven op andere manieren.

Hoewel softwareontwikkelaars nog altijd het meest gewild zijn van alle ICT’ers, wordt er in vacatures momenteel het meest gevraagd naar systeembeheerders. Dit zal voor een groot deel komen doordat steeds meer werkgevers niet meer geloven dat het plaatsen van een vacature voor softwareontwikkelaars nog geschikte kandidaten oplevert en er op zoek wordt gegaan naar andere manieren om dit schaarse talent te vinden.

AG Connect zocht op vacaturesites als Indeed en Monsterboard naar ICT-vacatures op de eerste echte werkdag van het jaar (2 januari) en spitte de vacatureteksten door op type dienstverband, plaats, bedrijf en functie.

Van de 18.096 nieuwe ICT-vacatures die bij Indeed op de site staan, gaat het in veruit de meeste gevallen om een fulltime dienstverband. Het gaat om 6.183 voltijd ICT-vacatures voor onbepaalde tijd en nog eens 1479 fulltime ICT-vacatures voor onbepaalde tijd. Daarnaast gaat het om 1462 deeltijdfuncties, 957 stages, 145 freelance klussen en 16 klussen voor vrijwilligers. Dan zijn er nog een aantal overige categorieën en in de rest van de gevallen wordt er niet aangegeven om hoeveel uur per week het gaat.

Hubs voor ICT’ers

Amsterdam is nog altijd veruit de belangrijkste plaats als het gaat om werk voor ICT’ers. Maar liefst 3238 van de 18.096 recente ICT-vacatures die op Indeed staan zijn gesitueerd in de hoofdstad. De nummer 2 is Utrecht, dat met gepaste afstand volgt met 118 ICT-vacatures. Eindhoven heeft op dit moment al meer ICT-vacatures dan Rotterdam en Den Haag. De top10 ziet er verder als volgt uit:

 1. Amsterdam
 2. Utrecht
 3. Eindhoven
 4. Rotterdam
 5. Den Haag
 6. Amersfoort
 7. Den Bosch
 8. Apeldoorn
 9. Groningen
 10. Breda

Brunel is begin 2019 het actiefst met het werven van ICT’ers op Indeed. Op dit moment heeft het 277 ICT-vacatures staan op de vacaturesite. Op nummer twee staat StageMax, dat HBO- en WO-studenten matcht en begeleidt voor stageplekken, afstudeeropdrachten of startersbanen, met 259 ICT-vacatures. Het ministerie van Defensie staat met 133 ICT-vacatures op de derde plaats, gevolgd door Philips (132 ICT-vacatures) en Jobfinity ICT Professionals (108 ICT-vacatures).

Populairste ICT-vacatures

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meest gevraagde ICT’ers in ons land softwareontwikkelaars, data-analisten, AI-experts en securityspecialisten zijn. Toch wordt er op sites als Indeed en Monsterboard van alle ICT-functies het meest geworven voor systeembeheerders. Pas op de derde plaats vinden we vacatures voor softwareontwikkelaars. Dit kan komen doordat systeembeheerders nog wel redelijk te vinden zijn, waardoor de kans op een behoorlijk aantal reacties van geschikte kandidaten groter is dan bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, die superschaars zijn.

Omdat de vraag naar ICT’ers het aanbod vele malen overstijgt, zetten steeds minder werkgevers unieke ICT-vacatures uit. Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Rotterdamse Intelligence Group zei hier eerder al tegen AG Connect iets over: “Bedrijven adverteren steeds minder per vacature, omdat ze ontmoedigd raken door de schaarste en er steeds vaker voor kiezen om brede wervingscampagnes gedurende een lange tijd door te laten lopen. Ook worden er meer vacatures via via ingevuld en gaan ze op zoek naar andere wervingsmethodes.”

De meest gevraagde ICT-functies op Indeed zijn op dit moment:

 1. Systeembeheerder
 2. Servicedesk Medewerker
 3. Software Engineer
 4. Devops Engineer
 5. Accountmanager ICT
 6. System Engineer
 7. Functioneel Beheerder
 8. PHP Developer
 9. Support Engineer
 10. Functioneel Applicatiebeheerder
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.