Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste ICT-bedrijven zien inkomsten dalen door coronacrisis

Een meerderheid van de ICT-bedrijven heeft nu al minder inkomsten door de coronavirus. De vraag neemt af doordat klanten opdrachten uitstellen. Dat zal de komende 3 maanden verder toenemen, verwacht men. De meesten denken dan ook overheidssteun nodig te hebben om de salarissen te kunnen betalen of zelfs faillissementen te voorkomen.
omzetrisico
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat blijkt uit een inventarisatie van branchevereniging NLdigital onder ruim 100 leden. Weliswaar heeft de coronacrisis nog geen gevolgen gehad voor de bedrijfsvoering van de ICT-leden, maar bij 80 procent van de leden neemt de vraag bij klanten nu al af doordat zij opdrachten uitstellen. 70 procent verwacht minder inkomsten doordat nieuwe opdrachten uitblijven en bestaande klanten in financiële problemen komen.

Daar staat tegenover dat bij 20 procent van de ondervraagde ICT-bedrijven de vraag juist sterk is toegenomen. Daarbij gaat het om bedrijven die thuiswerkplekken inrichten of andere remote-diensten aanbieden. De vraag naar IT-producten en diensten is nu in korte tijd enorm toegenomen. Dat is echter een tijdelijke piek, vreest NLdigital-directeur Lotte de Bruijn. “Door de economische impact van de coronacrisis zal ook in onze sector de vraag afnemen.”

Steun van de overheid

Financiële overheidshulp is op termijn zeker welkom bij veel ICT-bedrijven om ontslag van personeel en zelfs faillissementen te voorkomen. Ook aan het uitstellen van betaling van belasting denkt men iets te hebben.

Een derde ziet meer in hulp in de vorm van snelle tenders of publieke projecten. Diverse bedrijven hebben NLdigital laten weten dat opdrachten van overheden zijn gestopt of onderhands worden gegund waardoor ze achter het net vissen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in