Beheer

Meeste datacenters geen last van stroomstoring
'Internet bleef draaien'
'Internet bleef draaien'
De datacenters in de regio Amsterdam die gisteren zonder stroom kwamen te zitten hebben vrijwel allemaal kunnen doordraaien. Dat meldt de Dutch Datacenter Association (DDA). Hierin is een groot aantal van de datacenters in Nederland verenigd.
Gisterochtend zaten ruim 360.000 huishoudens in de regio Amsterdam - Zaandam enkele uren zonder stroom. In dat gebied staan relatief veel datacenters. Die de storing goed lijken te hebben doorstaan.
“Er is eigenlijk niets vreemds gebeurd. Ze zijn allemaal over gegaan op de noodstroomvoorzieningen. Er zijn ook geen websites down gegaan. De NS was de hele dag ontregeld, in een ziekenhuis kon niet geopereerd worden, maar Internet bleef draaien”, laat Stijn Grove, directeur van de DDA weten.
Protocol
Hij schat dat in de door de stroomstoring getroffen regio in en rond Amsterdam circa 50 locaties van DDA-leden zijn. Grove legt uit wat voor een datacenter het normale protocol is bij een stroomstoring.
“Er wordt constant gemonitord op de stroom en zodra gedetecteerd wordt dat er een stroomstoring is, worden de generatoren gestart. Het kan 5 tot 20 minuten duren voordat die echt gestart zijn. Daarom wordt in die tussentijd overgeschakeld op accu’s, op UPS’en (Uninterruptibe Power Supplies). Zodra de generatoren goed draaien, switcht alles daar naartoe.”
Zodra de stroom terug is, wordt teruggeschakeld naar de netstroom. Maar dan wordt wel eerst gecontroleerd en geverifieerd bij onder meer een partij als Liander of de stroomtoevoer weer in orde is. Ook wordt gecheckt of de kwaliteit van de stroomtoevoer goed is en stabiel functioneert gedurende een vastgestelde periode.
Generatoren cruciaal
Datacenters zijn op zijn minst dubbel uitgevoerd als het om generatoren gaat. Bijna standaard zijn ze dubbel uitgevoerd plus nog een extra reserve generator. Ook de zijn er altijd 2 gescheiden paden voor de stroomtoevoer naar elke generator. Dat moet de continuïteit van de stroomtoevoer garanderen.
De stroomstoring duurde nu een paar uur. Maar hoe lang houden de datacenters het vol op de generatoren? “De meeste datacenters hebben een flinke voorraad diesel. Bovendien hebben onze leden een verplichting om hun voorraden altijd bij te vullen. Dus in wezen zouden ze oneindig door kunnen draaien op de generatoren. Bovendien hebben de meeste datacenters brandstoftoeleveranciers boven en onder het IJ om een goede bevoorrading te garanderen.”
Offline
Testen van de generatoren is van groot belang. Door de stroomstoring van gisteren bleek dat slecht werkende generatoren voor problemen zorgden. Zo kampte TransIP met een systeemstoring en een slecht werkende generator. Daardoor waren diverse sites van uitgever TMG uit de lucht, waaronder Telegraaf.nl. Maar ook het noodaggregaat van de Universiteit van Tilburg werkte niet, waardoor diverse systemen daar ook enige tijd plat lagen.
5-20 minuten voor het starten van noodstroom? ik neem aan 5-20 seconden.
Het ging door haperingen in de noodstroomvoorziening niet bij iedereen goed: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/datacenters/5927324/250449/noo…
Ik ga er toch wel van uit dat er een redundand path bestaat waardoor het Eekholt gebypassed wordt. Dit kan zelfs simpel met spanning tree maar alle ethernet protocollen hebben hiervoor een goede oplossing.