Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerderheid Amerikaanse mkb’ers betaalt bij ransomware

Waar beveiligingsexperts het doorgaans afraden om te betalen in het geval er losgeld wordt geëist bij ransomware, daar geeft de meerderheid van Amerikaanse mkb’ers aan dat ze toch over de brug komen als ze het slachtoffer worden van gijzelingssoftware.
ransomware
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Volgens het AppRiver Cyberthreat Index for Business-onderzoek geeft 55 procent van de mkb’ers aan losgeld te willen betalen wanneer ze het slachtoffer worden van ransomware, en dit aantal stijgt zelfs naar 74 procent als er gekeken wordt naar bedrijven met 150 tot 250 man personeel in dienst.

Weigeraars kleine minderheid

Een kleine minderheid, zo’n 45 procent, gaf aan niet mee te werken aan criminaliteit en nooit over te zullen gaan tot betalen van de dwangsom, ongeacht de hoogte ervan. Van de mkb-bedrijven in de juridische dienstverlening en bij non-profitorganisaties lijkt ongeveer een derde wel bereid om losgeld te betalen in ruil voor gestolen gegevens. Respectievelijk 67% en 60% gaf daar aan nooit een transactie met criminelen te doen in ruil voor gestolen data, ongeacht de waarde van de data of de hoogte van de losgeldsom.

Decryptiesleutel vaak gegeven

Apart onderzoek toont volgens de website Dark Reading aan dat de cybercriminelen wel steeds hogere sommen eisen. Het gemiddeld betaalde losgeld bedroeg ruim 6000 dollar in het laatste kwartaal van 2018, en verdubbelde in het eerste kwartaal van 2019 naar ruim 12.000 dollar. In bijna alle gevallen kregen de getroffen bedrijven hun gegevens na het betalen van het losgeld terug, zo’n 96 procent ontving na betaling daadwerkelijk een decryptiesleutel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in