Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer vrouwen vinden hun weg naar ICT

Het aantal vrouwen dat in Nederland in de ICT werkt, is vorig jaar flink toegenomen. Waar in 2018 nog 80.000 vrouwen in deze beroepsgroep werkten, ging het vorig jaar om een groep van 94.000 vrouwen, blijkt uit cijfers van expertisecentrum digitalisering Pr-eDICT van het CA-ICT. Dat is een toename van 17,5 procent.
© Pexels
Pexels

De stijging betekent dat de IT-arbeidsmarkt langzaamaan evenwichtiger wordt als het gaat om de aandelen mannen en vrouwen. In totaal waren er vorig jaar 520.000 ICT'ers, waarvan ongeveer 18 procent dus vrouw is. Het UWV zei in zijn factsheet ICT-beroepen van vorig jaar dat slechts 14 procent van de ICT'ers in 2018 vrouw was.

Meer gediplomeerde vrouwen

De komende jaren kunnen we bovendien nog een verdere groei verwachten van vrouwen in IT. Het aantal gediplomeerde vrouwen uit ICT-opleidingen neemt namelijk ook toe. Op mbo-niveau gaat het zelfs om een stijging van 30 procent: waar in 2018 nog 3 procent van de gediplomeerden op mbo vrouw was, was dat in 2019 4 procent.

Opvallend is dat dit aandeel op het hbo iets is afgenomen. In 2019 was daar 18 procent van de gediplomeerden vrouw, tegenover 19 procent in 2018. Volgens Pr-eDICT zijn de aantallen echter vrijwel gelijk gebleven. Dat geldt ook voor het wo, waar vorig jaar 31 procent van de gediplomeerde ICT'ers vrouw was. 

Overigens neemt ook het algehele aantal gediplomeerde ICT'ers toe. Op mbo is er sprake van een toename van 2,5 procent. Op hbo gaat het om 6,6 procent en op wo bachelor-niveau zelfs op 10,4 procent. Toch is de instroom tussen 2017 en 2019 stabiel gebleven. Dat suggereert dat meer studenten hun opleiding afmaken dan voorheen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in