Meer vrouwen in de IT: noodzakelijk of showstopper?

20 augustus 2010

Het onderwerp vrouwen in de ICT leeft, blijkt uit het grote aantal reacties op de stelling ‘ICT is te belangrijk geworden om alleen aan mannen over te laten’. En de meningen lopen sterk uiteen.

Zo stelt Peter Mul, salesmanager bij TUEX – dat zich richt op de import en export van technische goederen – dat projecten vaak onnodig gecompliceerd worden als er vrouwen bij betrokken zijn. “Vrouwen hebben de neiging om, vaak uit onzekerheid, ieder project tot op moleculair niveau te willen verfijnen. Als de analist bijvoorbeeld een vrouw is en de opdrachtgever een man, dan ontstaat er doorgaans binnen een halfuur reeds een feitelijk onwerkbare situatie, die helaas vaak veel te soft, pappen in plaats van scheiden, wordt opgelost.” Hij denkt dat veel ICT-projecten om die reden floppen als vrouwen een beslissende stem hebben als opdrachtgever of als systeemanalist. En hij gaat verder: “Vrouwen en technische functies… uit bedrijfsbehoud is mijn advies: vermijden indien mogelijk!”

Wilco Charité, informatiemanager en businessconsultant bij ASR, is het niet met hem eens. “Vrouwen luisteren over het algemeen beter, de meeste mannen willen metéén iets oplossen. Voor de meeste mannen is ICT een doel, voor vrouwen een middel. Vrouwen zullen een oplossing toepassen omdat-ie nuttig is, mannen omdat het kán.” Bovendien vindt hij projecten met een aantal vrouwen erin ‘veel gezelliger’.

Frans Verschoor, programmamanager en riskmanagementconsultant bij BT Professional Services, vindt het jammer dat er in de discussie gefocusseerd wordt op de eeuwige competitie tussen man en vrouw. “Onzin... het moet gaan over goed vak‘mens’schap. Ieder heeft zijn of haar eigenschappen en competenties. Het gaat naar mijn mening maar om zes woorden: “Samen werken, samen delen, samen gunnen.”

Peter Roovers, staff officer C2-systems bij het ministerie van Defensie, is het met hem eens; hij streeft altijd naar ‘een gezonde mix’. “Toppertjes komen toch altijd wel boven en tobbertjes moeten snel iets anders gaan zoeken, man of vrouw maakt eigenlijk niet uit.”

André Geertzen, senior consultant bij BMC Groep, brengt in dat het uiteindelijk om de samenwerking gaat. Hij vindt dat het probleem van het lage animo onder vrouwen voor een IT-studie of -beroep al aan de basis moet worden aangepakt. “Dus al in de brugklassen. Er zijn al initiatieven opgezet, zoals de girlsdays, en het IT-zomerkamp Exite bij IBM. Wat echter hierbij speelt – en zeker bij deze doelgroep – is dat het imago van ICT meisjes niet aanspreekt. Met de juiste aandacht voor bijvoorbeeld de creatieve kanten en communicatie-elementen van ICT kan hier verandering in komen.”

Hans Duinhoven, senior storage consultant bij Databasement, wijst eveneens op het imagoprobleem: “Vrouwen voelen zich in het algemeen niet thuis in ICT-land. Als ik mijn dochters van 18 en 20 vraag of zij niet in de ICT werkzaam zouden willen zijn, roepen zij om het hardst dat ICT voor hen niet leuk en interessant lijkt, een stoffig-theoretisch imago heeft en veel ICT’ers volgens hen nerds zijn of lijken te zijn.”

Fedor van Eldijk, hoofd ICT & Informatisering bij het Muziektheater Amsterdam, vindt dat dochters zo moeten worden opgevoed dat ze zich beter thuis voelen in de ICT. “Er wordt nu wel heel gemakkelijk aangenomen dat het probleem ligt in het vakgebied of de cultuur. Maar ik denk dat ICT iets specifieks vraagt dat enerzijds van nature beter bij de man past en anderzijds in de opvoeding van dochters bewust of onbewust wordt verwaarloosd. Het wordt tijd dat vrouwen gaan leren hun mannelijke energie aan te spreken. Daarin lopen ze in het algemeen achter op mannen die al enkele decennia zich hebben moeten aanpassen aan de feminisering van de maatschappij.”

“Laten we alsjeblieft niet gaan proberen mensen te veranderen. We moeten mensen nemen zoals ze zijn en hun sterke kanten inzetten. We moeten mensen laten doen wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze al enthousiast van zijn. In een project is techniek zelden de showstopper voor een succesvolle afronding”, reageert Peter Roovers opnieuw. Daarnaast denken veel ICT’ers volgens hem dat het binnen hun vakgebied vooral draait om techniek. “Maar de C in ICT staat voor communicatie. In real life gaat communicatie vooral om sociale vaardigheden. Vrouwen kunnen doorgaans beter luisteren dan mannen en hebben hun sociale vaardigheden beter ontwikkeld. Die eigenschappen kunnen in elk ICT-project gebruikt worden om de acceptatie van de veranderende werkwijze groter te maken en ICT-projecten succesvol af te ronden.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!