Innovatie & Strategie

Infrastructuur
EUV-lithografie chipsproductie

Meer samenwerking Nederland en Zuid-Korea in chiptechnologie

'Praktische samenwerking' in chiptechnologie én cyberveiligheid en defensie

© Samsung
7 juli 2021

'Praktische samenwerking' in chiptechnologie én cyberveiligheid en defensie

Nederland en Zuid-Korea breiden hun samenwerking op het gebied van chiptechnologie uit. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd. De landen halen hun banden aan op het moment dat de wereld kampt met grote chiptekorten. Verschillende landen en economische machtsblokken kondigden eerder aan fors in de chipsector te investeren.

Moon en Rutte beloofden tijdens een videotop "praktische samenwerking" om de chipproductie te stimuleren met oog voor de nieuwste technologie. De landen moeten volgens Zuid-Korea daarbij gebruikmaken van hun "complementaire relatie" in de industrie. Zo blinkt Zuid-Korea uit in de productie van chips en is Nederland zeer sterk op het gebied van productieapparatuur. Rutte zei dat de landen ook meer kunnen samenwerken op het gebied van veiligheidskwesties, cyberveiligheid en defensie.

Vitaal belang

De chipsector staat volop in de belangstelling, nu Washington en Peking proberen de toeleveringsketens voor chips veilig te stellen. De halfgeleiderindustrie is van vitaal belang voor vele aspecten van de digitale infrastructuur, van datacenters tot smartphones. De Amerikaanse president Joe Biden wil de handelsbetrekkingen van de Verenigde Staten versterken met democratische bondgenoten, zoals Nederland en Zuid-Korea, om schaarste aan chips in tijden van crisis te voorkomen.

De vraag naar geavanceerde halfgeleiders van de Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung Electronics en SK Hynix is sterk toegenomen. De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is een belangrijke leverancier aan beide bedrijven. In Zuid-Korea is één van de twee centra buiten Nederland gevestigd waar technici worden opgeleid om geavanceerde chips te maken met machines van ASML.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.