Loopbaan

Carriere
flexplek, zzp'ers

Meer omzet voor zzp’ers in de IT

9 juni 2016
De meeste zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) merken goed dat de ICT-markt weer aantrekt. Zij kunnen meer uren dan vorig jaar in rekening brengen, blijkt uit de Salary Survey 2016 die morgen verschijnt.

Het aantal declarabele uren nam in een jaar tijd toe van 34 naar 36 uur per week. In 2014 was dit gemiddeld nog 32 uur. Opvallend is dat het gemiddelde uurtarief daalde van 84 euro vorig jaar naar 80 euro nu. Van der Spek: "Dit kan komen doordat de respondenten die deelnamen aan de enquête andere respondenten zijn dan vorig jaar. En in het algemeen zien we na een dip dat eerst het aantal uur een tijdje stijgt, voordat de tarieven serieus gaan stijgen."

Meer uitschieters naar boven

Ondanks het licht gedaalde uurtarief, konden zzp’ers die deelnamen aan het onderzoek door het gestegen aantal declarable uren gemiddeld toch iets meer in rekening brengen bij opdrachtgevers dan vorig jaar. Bovendien is de spreiding in de steekproef dit jaar groter dan vorig jaar en zijn er meer uitschieters naar boven. Het tarief voor het 75ste percentiel bedraagt nu 100 euro; in de steekproef van vorig jaar was dit nog 95 euro. Niels Huismans van FastFlex kan dit wel beamen: "Externe inhuur wordt steeds vaker gebruikt om echt heel specialistische kennis in te zetten. Deze tarieven zijn dan ook een stuk hoger dan de wat meer generieke rollen en opdrachten."

De verschillen in uurtarieven zijn groot. Zo zijn er zzp'er die iets meer dan 53.00 euro hebben opgegeven als bruto jaarinkomen, maar zijn er ook die meer dan 130.000 euro per jaar verdienen.

 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.